Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automatické řízení má zabránit nehodám (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Výzkum ukazuje, že systémy automatického řízení vozidel výrazně snižují riziko dopravních nehod.

Jedním z nejsilnějších argumentů pro zavedení automaticky řízených vozidel je zvýšení bezpečnosti, kterou přináší možnost eliminovat lidské chyby. Ty jsou jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.

O zvýšení bezpečnosti se v souvislosti s automaticky řízenými automobily většinou hovoří v budoucím čase, ale organizace IIHS (Insurance Institute For Highway Safety – Pojišťovací institut pro bezpečnost silničního provozu) zjistila, že tato vozidla jsou ve své základní podobě příspěvkem k prevenci nehod již nyní.

Na základě výzkumu současných asistenčních systémů, jakými jsou například adaptivní tempomaty a světlomety, provedeného americkým institutem Higway Loss Data Institute (HLDI) bylo zjištěno, že se díky nim podařilo počet nehod významně snížit. Jistou výjimku mezi asistenčními systému podle nedávno zveřejněné zprávy IIHS představují z neznámého důvodu systémy hlídající jízdu v pruzích, které spíše škodí než pomáhají.

Další výsledky výzkumu udávají, že počet nehod vozů Acura a Mercedes-Benz vybavených varováním před čelní kolizí s autonomním brzděním, snížilo počet nehod o 14 %, u vozů značky Volvo o 10 %.

Systémy varování před čelním nárazem bez autonomního brzdění, také přispívají k bezpečnosti, ale ne tolik jako ty vybavené systémem schopným vůz zpomalit nebo zcela zastavit bez zásahu řidiče, což je dalším argumentem hovořícím pro větší samostatnost vozů.

Přestože mohou uplynout ještě desetiletí, než budeme mít k dispozici automobily s řízením, které nebude potřebovat lidský zásah, je zjevné, že systémy zvyšující samostatnost vozu mají pro naši bezpečnost nesporný přínos již dnes.

BMW řady 5 bez řidiče se prohání po dálnici (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
Avatar - www.skodaoctavia.cz
18. 7. 2012 12:48
Re: Díky, nechci!
Nechceš, ale budeš muset EU to brzy jistě nařídí.
Avatar - www.skodaoctavia.cz
18. 7. 2012 12:48
Místo
aby jsme lidi naučili pořádně řídit, už v autoškole, tak vymyšlíme takové věci a nacpeme je všem, nejlíp povinně . :no:
Avatar - switch.man
18. 7. 2012 11:56
ten system sledovani car u krajnic..
bude pouzitelnej asi jen tam, kde cary jsou coz? .. a v blizke budoucnosti prestanou teroristi pouzivat céčtyřku, vezmou stetec, kybl bile barvy a budou delat krajní cary do pole ci svodidel treba.. .)
17. 7. 2012 21:47
Re: grrrr
Ty jezdíš s Legendem? To by chtělo recenzi na moje.auto :-)
Avatar - Choochoo
17. 7. 2012 20:24
Re: grrrr
Taky bych to nechal montovat povine, ale ne vsichni to maj vyvinuty jako u H Legend ;-)
Prinos snizeni nehod jasne uvadi i clanek :yes: