Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo: Tři nové bezpečnostní systémy (video)

David Bureš
Diskuze (19)
Cílem švédské automobilky je, aby v jejích nových vozech do roku 2020 nikdo nezemřel, ani se vážně nezranil.

Volvo je známé svým důrazem na bezpečnost svých aut a tato charakteristika automobilce zůstane i nadále. Výzkum Volva se zaměřuje na tři hlavní oblasti: bezpečné udržení vozidla v jízdním pruhu, prevenci nehod na křižovatkách a prevenci kolizí s divokou zvěří.

Právě s těmito oblastmi jsou spojeny i tři projekty, na kterých švédský výrobce v současnosti pracuje. Prvním je autonomní jízda v dopravních zácpách. Automatické řízení pomáhá řidiči udržet vozidlo v daném jízdním pruhu a pohybovat se v rytmu dopravy v rámci dopravní zácpy.

Systém používá data z kamery a radaru, díky tomu automobil dokáže bezpečně následovat vozidlo před ním. Pokud je auto vpředu přinuceno k prudkému manévru kvůli překážce v jeho dráze, pomůže řidiči systém řízení, který zajistí, že automobil zatočí stejným směrem.

První generace tohoto systému se zaměřuje na jízdu v kolonách nízkou rychlostí. Automobil následuje vozidlo vpředu ve stejném jízdním pruhu. O jízdě ale nadále rozhoduje sám řidič, může totiž kdykoliv převzít kontrolu nad řízením.

Vyvíjený systém pro podporu jízdy na křižovatkách řidiče upozorní na vozidla, která mu kříží cestu, a v případě potřeby dokáže jeho automobil zabrzdit. Systém například zafunguje ve chvíli, kdy řada vozidel na křižovatce během zelené odbočuje doleva, náhle ale z protisměru na červenou projede jiný vůz. Systém tak zastaví odbočující vůz, čímž dle Volva pomáhá řešit nejen chyby řidiče, ale také chyby ostatních účastníků silničního provozu.

Na prevenci nehod na křižovatkách se Volvo zaměřuje proto, že křižovatky a nájezdy podle něj patří mezi nejsložitější část dnešního dopravního prostředí. Například v USA během roku 2007 se 21,5 % smrtelných nehod stalo na křižovatkách.

Systém detekce zvěře dokáže zvíře rozpoznat a automaticky před ním zabrzdit. Ve skutečnosti se jedná o vylepšení systému na ochranu chodců, výzkumníci se však zaměřili hlavně na to, aby systém fungoval i za tmy, neboť se většina srážek s divokou zvěří stane při stmívání a za úsvitu.

K nehodám s divokou zvěří často dochází při vysokých rychlostech. Cílem tedy je snížit rychlost nárazu z přibližně 100-110 km/h na méně než 80 km/h. Jakmile rychlost poklesne pod tuto hodnotu, vzroste účinnost bezpečnostních systémů vozidla a riziko závažného poranění se zmenší. Pro tento účel je zapotřebí, aby vůz dokázal zvíře rozpoznat na vzdálenost přibližně 30 metrů.

Výzkumníci se zaměřují na srážky s velkou zvěří – s losy, vysokou zvěří, dobytkem a koňmi. Tato zvířata totiž mohou způsobit největší škody na autě a nejvážnější zranění. Dalším krokem bude schopnost detekovat menší zvířata, jako jsou srny či divoká prasata.

Také srážky se zvěří patří mezi nebezpečné nehody, například ve Švédsku před dvěma lety bylo vykázáno 47.000 kolizí se zvířaty, přičemž v 7.000 případech se jednalo o srážku s losy. Další nehody mohou vzniknout tak, že se řidič zvířeti chce vyhnout a narazí do jiného vozu, nebo skončí mimo vozovku.

Cílem Volva je, aby se jeho vozy v budoucnosti nezúčastnily žádné dopravní nehody. Jedním krokem na této cestě je cíl, počítající s tím, že by do roku 2020 neměl být žádný cestující v novém automobilu Volvo vážně zraněn.

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (19)
Avatar - Ham.
14. 7. 2012 00:48
Re: British Airways
:yes: >:D >:D
Avatar - peV
13. 7. 2012 19:59
Re: Systém detekce
Já nemám žádný osobní zájem snažení Volva obhajovat, ale přijde mi jako celkem logické se snažit o zvyšování bezpečnosti mimo jiné i vývojen podobných systému aktivní bezpečnosti. Konec konců o city safty a všech jeho "kopiích" se dlouho nic moc nevědělo, pak se o nich mluvilo pořád v souvislosti s XC60 a teď se to dá pořídit do kde čeho. Totéž z asistenty jízdy v pruhu, aktivními tempomaty atd. Takže se klidně za čtyři pět let ozvi ;-)
13. 7. 2012 19:56
Re: Zajímalo by mě,
Na odlišné naprogramování podle typického chování jsem také pomyslel. Vektorová analýza se provádí i u chodců - tedy zkoumá, jestli se chodec při současné rychlosti a směru dostane před auto. Ale rozpoznávání zvěře, to je vskutku oříšek. On by ji totiž za daných podmínek podle mne nedokázal s vysokou úspěšností rozpoznat ani člověk.
13. 7. 2012 17:54
Re: Zajímalo by mě,
Tak z 99% případů by mi stačilo, kdyby se mi ta mrcha zvěř ukázala na obrazovce a byl jsem akusticky varován. Minimálně dám nohu z plynu a budu připravenej... Takhle jsem vždy jel, nejednou šmouha a prda jak hrom.
Chtěl bych si ten systém vyzkoušet. Nedokážu si totiž představit, že jedu rychlejší zatáčkou a z ničeho nic mi auto začne kvůli střetu se zvěří nouzově brzdit. Asi bych se tak lek, že bych měl pruh na trikotu, pokud bych to dokonce z leknutí nestrhnul někam do pole...
13. 7. 2012 15:51
Re: Zajímalo by mě,
v tom odkazu co poslal peV na svedsky original clanku pisou o kombinaci infracervene kamery a radaru... infracervena kamera snima obrysy objektu a provnava je s databazi, radar meri vzdalenost a pocitac vyhodnocuje, jestli to je zvire a pokud jo, ktery druh zvirete to je, jak se typicky pohybuje a jestli se chysta skocit pred auto nebo ne.

Pokud to system vyhodnoti, ze se skocit chysta nebo ze je v koliznim smeru s pohybem auta, tak zacne rvat a posleze brzdit anebo zacne brzdit primo bez varovani, pokud nema cas varovat.

Navic je tam obrazovka, na ktere se to rozpoznane zvire ukaze ridici.

Takhle to popisuji technici.

A jeste rikaji, ze jim too v praxi moc nefunguje, protoze silueta zvirete pri ruznem natoceni se meni podstatne vyrazneji nez tomu je u chodcu a cely vyhodnocovaci cyklus je tim padem nesmirne komplikovany..