Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW řady 5 bez řidiče se prohání po dálnici (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
BMW odhaluje schopnosti svého systému automatického řízení automobilu pojmenovaného Connected Drive Connect.

Vize dálnic s automaticky řízenými automobily zaplňují stránky motoristických magazínů v nepravidelných intervalech od padesátých let. První funkční prototypy automatizovaných vozidel pocházejí ze sedmdesátých let. V současnosti je vedeno mnoho projektů na univerzitách, výzkumných ústavech a společnostech po celém světě.

Mezi společnosti, které se jsou ochotny poodhalit své pokroky ve vývoji patří i automobilka BMW. Již v v roce 2009 umělo BMW řady 3 obkroužit uzavřený závodní okruh Nürburgring bez řidiče a při dalších průjezdech zlepšovat svůj čas. Během vývoje se tento vůz objevil například v pořadu Top Gear, kde se v něm projel i Jeremy Clarkson.

Od té doby BMW ve vývoji pokročilo a základem nového automaticky řízeného vozu je sedan aktuální řady 5. Ten sice na první pohled, stejně jako řada 3 před lety, vypadá jako běžný sériový vůz, ale v jeho výbavě je radar, GPS, laserový scanner a řada dalších čidel. Všechny prvky jsou napojeny na výkonný počítač, který je schopen ovládat vůz nejen na uzavřeném okruhu ale i v běžném provozu.

Počítač v tomto BMW může ovládat směr a do jisté míry i rychlost jízdy. Řidič si ale narozdíl od konvoje SARTRE nemůže číst noviny, ale musí být stále připraven okamžitě převzít řízení. Vývoj je tak stále v plném proudu, ale BMW již nyní umí v běžném provozu přejíždět na dálnici z pruhu do pruhu a přizpůsobovat svou rychlost okolním podmínkám.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
31. 1. 2012 12:57
Neco podobneho lze obcas videt i u nas
Auto bez ridice, jenom se spolujezdcem. Davaji se na to i zvlastni znacky - takove zlute. :-)
30. 1. 2012 19:44
Jako nefalšované harakiri...
...mi připadá vývoj takového systému právě od BMW! Až auta nebudou potřebovat řadící páku,volant a pedály, budou BMW společně s Porsche,Ferrari,Lamborghini a dalšími sportovně profilovanými značkami muset zůstat výhradně u tradičího způsobu řízení automobilu... Pokud se budou chtít odlišit od Mercedesu jinak,než designem...