Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2019: Imagine by Kia. Bude tohle korejská budoucnost?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Kia se u svého nového konceptu pro ženevský autosalon zaměřila na vizuální působivost. Imagine by Kia úspěšně zvládá upoutat pozornost svým exteriérem i interiérem.

Koncept Imagine by Kia, který má v Ženevě světovou výstavní premiéru, byl vytvořen vysloveně pro oko a rozhodně si zaslouží více než jen letmý pohled.

Při pohledu na tento koncept je naprosto jasné, že se nejedná o zástupce z dnes běžných kategorií osobních vozů. Samotná automobilka uvádí, že byl záměrně řešen tak, aby nezapadal do žádného z etablovaných automobilových segmentů.

Imagine by Kia spojuje prvky atletického SUV, elegantního a zároveň sportovně střiženého rodinného sedanu i všestranného a prostorného crossoveru.

Koncept má ve výsledku představovat velký vůz kompaktní třídy s atraktivními a dynamickými liniemi, jehož základem je platforma s nízko uloženým bateriovým modulem s indukčním dobíjením, pohánějícím kompaktní hnací ústrojí.

Kia se k technice a pohonnému ústrojí více nevyjadřuje, ale o to více prostoru věnuje vzhledu konceptu. Ten v případě exteriéru rozhodně upoutá pozornost výraznou podsvícenou maskou, kterou obepínají jednotky LED světlometů. Od nich se zrak pozorovatele plynule přesouvá k liniím boků i čelnímu sklu a střeše, které tvoří jediný skleněný panel.

Módní tvary se svalnatými boky karoserie jsou ještě zdůrazněny svítícím dynamickým pruhem, jenž vede od předního A-sloupku až po zadní sloupek, kde je zakončen integrovaným směrovým světlem. Neméně působivé jsou i zadní svítilny a zmínku si zaslouží i 22palcová kola se zapuštěnými prvky z akrylového skla a na zakázkovými pneumatikami Goodyear 255/35 R22 Intelligrip EV.

Za odvážným řešením linií exteriéru naprosto v ničem nezaostává provedení interiéru, které je v jistých ohledech ještě překonává. Přístup k sedadlům prostřednictvím proti sobě otevíraných dveří není u konceptů ničím překvapujícím, ale opak platí o palubní desce.

Napříč celou horní částí přístrojové desky se stáčí 21 samostatných displejů s ultra vysokým rozlišením, v uspořádání, které budí dojem nahodilosti a současně i logičnosti. Kia k tomu uvádí, že toto řešení je vtipnou a satirickou odpovědí na současné soupeření automobilek v tom, kdo vyrobí vůz s největším displejem.

Optimistický ráz kabiny má ještě podtrhovat nepřehlédnutelný zvlněný design čtveřice sedadel čalouněných kůží a hedvábím. Vzdušnou atmosféru v kabině pak ještě zvýrazňuje plovoucí středový panel, který se jako křídlo nezávisle vznáší nad nízkou a plochou podlahou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Doporučujeme

6. 3. 2019 07:26
Re: Pominu
Je to podobný nezmysel ako Vision iV, tiež hnusný, akurát o niečo uhladenejší. Na rozdiel od Škody sa ale na ňom dá nájsť pár zaujímavých prvkov.
Avatar - Bubáq
6. 3. 2019 06:38
Re: Pominu
Ano, máte pravdu.
Avatar - Blue Sun
5. 3. 2019 21:19
Pominu
nesmyslný koncept SUV kupé, tím spíš v kompaktní třídě.
Co ale nedávám, je ten zářící interiér, to je prostě moc. Interiér by měl být co nejméně rušivý, ne blikat a svítit jak panel ve Star Treku.
Avatar - Ham.
5. 3. 2019 20:18
Re: Už jsem to kdesi psal...
Jenom připomíná tím rámečkem kolem světel, jinak tohle je vedle elegantního Escortu příšerně opuchlé jak tank z první světové.
Avatar - Bubáq
5. 3. 2019 19:43
Představte si něco krásného...
KIA svým designem utíká mílovými kroky kupředu, zatímco tzv. prestižní značky v tom lepším případě přešlapují a přešlapují. Je mi jasné, že u designové studie mají autoři přeci jen volnější ruce, zároveň nelze přehlédnout, že základ v podobě vnímání tvaru a hledání atraktivní podoby automobilu bez ohledu na jeho pohonnou jednotku se KIE daří mnohem více, než jiným značkám. Soustředění talentovaných lidí do Kolína a do Koreje nese plody.
U této studie Imagine nemám žádnou pochybnost: je to tzv. SUV Coupé, a to kupé nesmírně povedené. KIA tradičně pracuje na poměrně malém půdorysu svých aut s délkou okolo 4,5 metru, přesto dokáže vykouzlit krásu a sympatii.
Jaký rozdíl, pokud vaše oči sklouznou z Imagine na Q4 stojící jen pár metrů opodál...