Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Barum Rally mezi evropskou elitu

Michal Fokt
Diskuze (0)
Tradiční česká rally, která se pořádá pravidelně již třicet let, postoupila mezi evropskou elitu těchto soutěží a získala nejvyšší koeficient obtížnosti 20.

Tradiční česká rally, která se pořádá pravidelně již třicet let, postoupila mezi evropskou elitu těchto soutěží a získala nejvyšší koeficient obtížnosti 20.

Soutěž, pořádaná již od roku 1971 pod patronací Barumky, začala jako amatérský závod, a její první ročník se konal u příležitosti otevření výrobního závodu v Otrokovicích. Rally si postupem času budovala image obtížného a dobře organizovaného závodu, přičemž její obliba u závodníků narůstala. Od pozorovatelů Mezinárodní automobilové federace FIA také získávala stále vyšší známky, propracovala se i do kalendáře podniků mistrovství Evropy, a hodnocení se dále zvyšovalo. Během jejího konání na ni zavítali jezdci takových jmen, jako Franz Wittmann, John Haugland, Armin Schwarz nebo Enrico Bertone, vidět zde kompletní evropskou rallyovou extratřídu však nebylo možné. Důvodem byl nízký koeficient obtížnosti a tudíž menší množství bodů za umístění na stupních vítězů, takže se mnohým závodníkům nevyplatila účast na zlínském podniku, a risk havárie a poškození vozu.

První ligu závodníků evropského šampionátu však na „barumce“ dozajista uvidíme od sezóny 2002. Poté, co se v tomto seriálu uvolnilo místo německé rallye s koeficientem 20, která postoupila do seriálu mistrovství světa, byla tato výlučná pozice přidělena právě Barum rally, která se příští rok pojede v termínu 12. – 15. září. Zároveň se tak soutěž stane jedinou, pořádanou na území České republiky v průběhu tří dnů. Barum rally se tak dostala do elitní společnosti soutěží slavných jmen, konaných na evropském kontinentu po bok belgické Ypres rally, španělské Corte d´ Ingles konané na Kanárských ostrovech, portugalské Vinho de Madeira, polské Rajd, Turecké rally, italské Mille Miglia, bulharské Albena, řecké Elpa nebo francouzské Antibes.

Česká pneumatikářská firma Barum, která je v současnosti nedílnou součástí koncernu Continental a zároveň největším výrobcem pneumatik v Evropě, jistě získá díky svému pevnému sepětí s rally další body do stupnice stále rostoucího image značky.

Michal Fokt
Diskuze (0)