Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley připravilo nový domov pro svou sbírku historických modelů

Filip Melich
Diskuze (0)

Jako většina automobilek, Bentley si udržuje sbírku vlastních historických modelů. Heritage Collection nyní poprvé soustředilo do Crewe, kde vznikla nová Heritage Garage.

Pamatovat na svoji historii je důležité, což ví i britská automobilka Bentley, která udržuje sbírku vozidel z vlastní minulosti. Aktuálně čítá 42 vozidel, z nichž 34 jsou silniční automobily a 8 jich je závodních. Bentley sbírku nazývá Heritage Collection a v právě uplynulém měsíci pro její část otevřela nový domov.

Britská značka přepracovala část své původní továrny v Crewe, aby mohla vzniknout Heritage Garage. V ní je umístěno 22 vozů z Heritage Collection, pokrývající rozpětí 103 let historie Bentley. Zbývají část sbírky je součástí výstavy Bentley Lineage, která se nachází v budově CW1 House, rovněž v Crewe. Soustředit celou sbírku do Crewe se údajně povedlo úplně poprvé od doby jejího vzniku.

Video se připravuje ...

Do příštího léta se Heritage Collection rozdělí do tří částí. Modely vzniklé mezi roky 1919 a 1931 v původním sídle Bentley v Cricklewoodu budou společně s kousky vyrobenými mezi roky 1931 a 1939 v továrně Rolls-Royce v Derby vystaveny v budově CW1 House jakožto součást přepracované výstavy. V nově vzniklé Heritage Garage budou vystaveny vozy, které vznikly v Crewe, zatímco závodní modely budou vystaveny samostatně.

Šéf Heritage Collection, Mike Sayer, při příležitosti otevření Heritage Garage řekl: „Po úpravě sbírky tak, aby plně mapovala naši historii, máme dlouhodobý závazek ji doplňovat s každým významným novým modelem, který uvedeme. Sbírka nyní zahrnuje například model Bentayga Hybrid ročníku 2019, který byl vůbec prvním plug-in hybridním Bentley a zároveň důležitým krokem v naší strategii Beyond100 směřující k elektrifikaci. Jak se neustále vyvíjíme, chceme, aby naši hosté a kolegové ze všech oddělení firmy mohli sdílet bohatou historii Bentley Motors. Heritage Garage oživuje tuto historii a znamená, že můžeme aktivně připomínat naši minulost a zároveň udávat směr naší budoucnosti.

Heritage Collection zahrnuje takové unikáty, jakými jsou například EXP2, druhé auto vyrobené W. O. Bentleym a nejstarší dochované Bentley, Blower číslo 2, tedy Bentley s aktuálně nejvyšší hodnotou, nebo 8 Litre z roku 1930, které dva roky jako své osobní auto používal sám W. O. Bentley. Nechybí ani R-Type Continental z roku 1952, Turbo R z roku 1991 s přeplňovaným 6,75litrovým osmiválcem nebo Arnage Red Label z roku 2001 s totožným motorem, který je prvním vozem vzniklým po přechodu Bentley pod křídla koncernu Volkswagen. Své místo ve sbírce má i výběr novodobých modelů, jako například přelomový Continental GT z roku 2003 nebo plug-in hybridní Bentayga z roku 2019, kterou zmiňuje Mike Sayer.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme