Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley ukázalo znovuzrozený Blower, nástupce legendy 20. let. Zatím jako prototyp

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Loni na podzim se Bentley pochlubilo, že obnoví výrobu slavného závodního vozu Blower. Po více než 90 letech. Nyní se automobilka chlubí hotovým prototypem.

Pro připomenutí: Bentley 4½-litre Team Blower je kompresorem přeplňovaná verze modelu 4½-litre, která vznikla ve druhé polovině 20. let minulého století pro tým okolo závodníka Tima Birkina. Cílem bylo vítězství v Le Mans.

A i když se to nakonec nepovedlo, vůz bývá považován za nejrychlejší závodní stroj své doby. Zatímco stejný, ale nepřeplňovaný závodní model poskytoval 97 kW, kompresorem (který vynalezl britský inženýr Amherst Villiers) vybavený vůz nabízel 180 kW.

Celkem vzniklo 55 exemplářů s přeplňovaným 4,4litrovým čtyřválcem, z nich čtyři byly v závodní specifikaci. A právě jeden z nich posloužil jako přesný vzor pro výrobu oněch slíbených 12 nových kusů. Vůz s číslem šasi HB 3403 totiž od roku 2000 vlastní Bentley.

Britská automobilka už v tomto ohledu výrazně pokročila, čerstvě se totiž pochlubila autem číslo 0, prototypem, který zaujme roli testovacího vozu před tím, než se rozběhne výroba dvanácti strojů pro zákazníky.

Bentley uvádí, že prototyp si vyžádal nějakých 40 tisíc hodin práce a dále také výrobu 1.857 dílů. Na stavbě se podílela řada specializovaných společností. Blízkost originálu dokládá například rám z jasanu nebo přítomnost koňské žíně v sedadlech.

Podle původní specifikace je vyroben také motor, který dává výkon okolo 240 koní. Prototyp v blízké budoucnosti čekají důkladné testy, včetně 8 tisíc kilometrů na závodním okruhu. Tato porce prý odpovídá 35.000 km v běžném provozu.

Vůz se také podívá na Mille Miglia, absolvuje závod mezi Pekingem a Paříží a Bentley také zjistí, jaká je jeho reálná maximální rychlost.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme