Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Dynamic Light Spot: Svítí, kam je potřeba

David Bureš
Diskuze (5)
Součástí nočního vidění BMW Night Vision budou i diodová světla osvětlující chodce.

Mnichovská automobilka BMW uvede na trh nový systém Dynamic Light Spot upravující čelní světlomety. Pro novou generaci BMW 6 Coupé pak budou dostupné i příplatkové přední full-LED světlomety.

Dynamic Light Spot se stane součástí nočního vidění BMW Night Vision, které používá termokameru se zorným úhlem 24°. Systém nasměruje paprsek světel z diod na chodce, popřípadě na zvíře na silnici a včas tak upozorní řidiče na nebezpečí. Tím se sníží riziko srážky.

Systém používá několik čidel tepelného záření, které sledují chodce či zvířata. Tyto objekty jsou následně osvětleny paprskem světla z diod a řidič je tak snadněji zpozoruje. Jakmile objekt osvítí i normální světlomety, jsou natáčecí diody Dynamic Light Spot zhasnuty.

BMW tvrdí, že řidič v noci sice vidí 50 až 85 metrů před sebe, tmavě oblečené chodce ale rozezná asi jen 29 metrů před sebou. Se Dynamic Light Spot spatří řidič chodce zhruba 97 metrů před sebou. Diody systému jsou umístěny ve stejném prostoru jako přední mlhovky.

Automobilka také upraví adaptivní dálkové světlomety. Ty současné automaticky snižují svůj jas, když čidlo rozpozná automobil jedoucí proti vám, nebo před vámi. Upravená světla ale pomocí kamery ve vnitřním zpětném zrcátku rozpoznají automobily jedoucí před vámi a proti vám a pomocí „masky“ se automaticky sníží jejích oslňování. Řidič tak sice dál svítí světlomety, aniž by se jejich jas snížil, zároveň ale podle BMW neoslňuje ostatní řidiče.

BMW tvrdí, že systém rozezná i motocykly a kola s dostatečně silným světlem. Protijedoucí auta jsou registrovány ve vzdálenosti 1.000 metrů, auta jedoucí před vámi pak ve vzdálenosti 500 metrů.

Mnichovská automobilka zatím neuvedla, kdy se Dynamic Light Spot stane součástí příplatkové výbavy, ani pro jaké všechny modelové řady bude nabízen. Zřejmě jej ale využijí řady 5, 6 a 7.

Aktuální generace BMW 6 Coupé je v základu vybaveno bi-xenonovými světlomety a diodovými světly pro denní svícení, za příplatek však budou natáčecí světlomety, kompletně tvořené diodami. Osm diod bude použito i pro směrová světla. Za příplatek jsou full-LED světlomety i pro ingolstadské Audi A6 a A8.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - ManInBlack
3. 6. 2011 09:43
Re: ILS
To mě taky napadlo, když jsem viděl tu zkratku ve výpisu diskuse a pomyslel jsem si, co sem, sakra, někdo plete letectví? >:D
Jinak já měl půjčený auto s adaptivními světlomety - do zatáček naprosto superúžasná věc, ale dálkový jsem si po chvilce přepnul na manuální ovládání.
Avatar - CHerokee
3. 6. 2011 08:26
ILS
U MB tomu říkají Inteligent Light System. Jsou to hodně dobří pomocníci!
3. 6. 2011 08:20
A7
Za příplatek jsou full-LED světlomety i pro ingolstadské Audi A6 a A8.

A A7 pánové.