Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW: Hybridní kupé potvrzeno na rok 2013

Diskuze (0)
Studie BMW Vision EfficientDynamics vypadala v roce 2009 jako předobraz auta budoucnosti. Její produkční verze ale vyjede už v roce 2013.

Kupé BMW Vision EfficientDynamics se představilo jako koncept na loňském autosalonu ve Frankfurtu. Dnes automobilka v Lipsku, které se má stát rodištěm zelených BMW, představila plně funkční prototyp. Dieselový superhybrid s přívlastkem plug in tedy již jezdí a za tři roky se dostane i do prodeje.

Sériová podoba konceptu Vision EfficientDynamics bude novou generací pohonu ActiveHybrid. Prototyp kombinuje tříválcový turbodiesel a elektromotor, jedná se o full hybrid schopný nadprůměrně úsporné i rychlé jízdy.

Pohonné ústrojí obsahuje téměř všechny dnes uvažované prvky hybridní soustavy – výkonný turbodiesel s elektromotorem u zadní nápravy a vpředu samostatný elektromotor. Parametry jednotlivých částí jsou zahaleny tajemstvím, BMW zveřejnilo jen celkový výkon, který činí 241 kW (328 koní). Lithium-polymerové baterie se dobíjí za jízdy nebo nabíječkou zapojenou do rozvodné sítě.

Prototyp má malou čelní plochu danou výškou karoserie pouze 1,24 metru a extrémně nízký součinitel aerodynamického odporu 0,22. I díky tomu zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy a spotřeba v kombinovaném cyklu je 3,76 l/100 km (emise CO2 99 g/km). Pokud budeme uvažovat v rámci měření i jízdu v čistě elektrickém režimu, jsou hodnoty 1,3 l/100 km, resp. 33 g/km.

Baterie se nacházejí ve středovém tunelu a k jejich plnému dobité z rozvodné sítě je potřeba 2,5 hodiny. Čistě na elektřinu hybridní BMW ujede 50 km, 24litrová nádrž na naftu prodlužuje teoretický akční rádius na 700 km.

Produkční verze BMW Vision EfficientDynamics se bude vyrábět v Lipsku, společně s elektromobilem Megacity. Spuštění výroby se plánuje na rok 2013.

Diskuze (0)