Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW motorkářům: Přilba s head-up displejem a laserové světlomety

Michal Fokt
Diskuze (0)
BMW na CES neukazuje jen elektroniku pro auta, na své si přijdou v blízké budoucnosti také vyznavači jedné stopy.

Návštěvníci stánku BMW na Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas neuvidí pouze nejnovější technické hračičky v karoseriích hybridního sporťák i8, ale nakouknou i pod pokličku vývoje v motorkové divizi. BMW chystá dvě novinky, které podle něj přinesou do jedné stopy nové bezpečnostní standardy.

Na stroji K 1600 GTL prezentuje BMW obdobu laserových automobilových světlometů, které zajistí v případě dálkových světel osvícení vozovky až do vzdálenosti 600 metrů, tedy dvakrát tolik, než konvenční technika, nemluvě o rovnoměrnosti světelného kužele. Bohužel je technika laserových světel zatím příliš drahá na to, aby bylo ekonomicky smysluplné ji do motorek montovat, v Mnichově však doufají, že její rozšíření mezi automobily přinese pokles cen a časem na ně též přijde řada.

Druhou novinkou je head-up displej. Jeho přínos je naprosto jasný, v tomto případě jsou informace, promítané na vnitřní stranu hledí, snad ještě užitečnější, než v autě. Nepozornost v řádu zlomků vteřiny při kontrole údajů v kapličce se může na motorce stát osudnou. Head-up displej je navíc reálnějším pomocníkem, než laserové paprsky - není příliš drahý a BMW bude první značkou, která zákazníkům umožní vybrat si jej v nabídce příslušenství.

Michal Fokt
Diskuze (0)