Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bodensee-Klassik 2015: Jeli jsme veteránskou rallye se Škodou Felicia z roku 1961

Jiří Baborský
Diskuze (1)

Neexistuje mnoho příležitostí, jak s padesátikoňovou Škodou Felicia porazit Ferrari 308 GTB, Porsche 911 Turbo nebo Jaguar E-Type. Ve veteránské rallye to jde a nám se to podařilo.

Jak se můžete podrobněji dočíst v samostatném odstavci o pravidlech soutěže, o rychlost jde jen částečně. Mnohem důležitější je přesnost, souhra řidiče s navigátorem, zkušenosti a co si budeme nalhávat, také trocha toho štěstí. Nováček jako jsem já, ho potřebuje koňskou dávku, i když mu drahocenné sekundy odpočítává tak zkušený kopilot jako Víťa Kodym ze Škoda Classic. Jeho know-how z dvacítky odjetých podniků a moje tréma z první účasti a rovnou na tak prestižní akci dávají v průměru ne úplně špatný základ pro solidní výsledek.

Pro každého. I když jak se to vezme.

Veteráni se na břeh Bodamského jezera, na pomezí Rakouska, Německa a Švýcarska, sjely teprve počtvrté. Jak jsme ale při procházce paddockem okamžitě pochopili, Bodensee-Klassik si rychle vydobyl místo mezi prestižními akcemi svého druhu.

Prvotním sítem je startovné 41 000 Kč. Tato nemalá suma do jisté míry definuje okruh účastníků, výsledkem ale naštěstí není snobská záležitost. Na startu tak v přátelském hovoru potkáváme řidiče osmdesátiletého Maybachu s nadšencem v Trabantu, naše tyrkysová felicia se tu těší podobnému obdivu jako supervzácné BMW 507 a tuctový Volkswagen Brouk vyvažuje exkluzivitu prototypu Mercedes C111-II, kterého z muzea vytáhla na výlet slavná německá závodnice Ellen Lohrová.

Škoda Felicia (1961)
Čtyřmístný kabriolet z let 1957-1964 patří k nejkrásnějším českým automobilům. Vůz odvozený z modelu 440 Spartak se původně jmenoval Škoda 450. Rok 1959 přinesl řadu technických změn a nové označení – Felicia. K markantním inovacím patří náhrada listových per přední nápravy vinutými pružinami, nové světlomety a retuše v interiéru. Ročník 1961 znamenal přesunutí řazení zpod volantu na podlahu, modernější palubní desku nebo ploutvičky na zadních blatnících – tak vypadá i náš soutěžní vůz ze sbírky Škoda muzea v Mladé Boleslavi.
 

Rozkaz zněl jasně

Za volantem felicie strávíme tři dny a ujedeme 562,07 km. Už cestou z Česka padlo zásadní rozhodnutí, že střecha zůstane složená. I v horské etapě. Krásný roadster, který přijel reprezentovat značku Škoda v roce oslav 120 let od zahájení výroby automobilů, tak přeci vypadá nejlépe. A nám alespoň nebude takové vedro z nervů při měřených zkouškách. Nejde o život, ale rozkaz navigátora zněl jasně. Jedeme na bednu! Tomu říkám výzva a jdu si radši ještě jednou nanečisto projet feldu. Obrácené schéma řazení s jedničkou a dvojkou směrem od sebe dokáže při soutěži pěkně zamotat hlavu.

Samotné etapy jsou v podstatě příjemným výletem po malebném okolí známého jezera. Všechna čest organizátorům, itinerář je připravený naprosto precizně, sporné křižovatky abychom za celou soutěž počítali na prstech jedné ruky. I tak se ale najdou zbloudilé ovečky, co se asi moc kochaly výhledem na zasněžené vrcholy Alp.

Základní údaje
Motor Zážehový čtyřválec OHV
Zdvihový objem (cm3) 1089
Výkon (kW/min) 37/5500
Točivý moment (N.m/min) 74,5/3500
Převodovka 4° man.
Maximální rychlost (km/h) 130
Zrychlení 0-100 km/h (s) 39
Spotřeba (l/100 km) 9,0
Cena dnes (Kč) dle stavu až 500.000 Kč

Přituhuje

Permanentně používaná, ale vzorně opečovávaná felicia si spokojeně vrní. Chladič chladí, brzdy brzdí, mdlá akcelerace a řízení s vůlí asi tak půl otáčky volantu patří k vizitkám doby vzniku. Osmdesátka se ukázala jako optimální cestovní rychlost, tedy až do prvního strmého stoupání, které se zdá být nekonečné. Šestiválcový jaguar nám na úzké silničce vztekle prská za zády, my se ale nenecháme znervóznět a v klidu si jedeme na dvojku svých třicet. Proti dýchavičnému Citroënu AC4 z roku 1929 přesto letím jak vítr, takže i nás čeká opojný předjížděcí manévr. Staříčkovi bohužel došel dech v jedné takové nepřehledné zatáčce, o adrenalin tak nemáme nouzi ještě před první ostrou měřenou zkouškou.

Že číhá za rohem, poznávám podle Víti, který vyhlásil stav pohotovosti. Nastavil oboje stopky k příslušnému odpočtu a ještě jednou kontroluje zadání. „Na startu je laserový paprsek, v cíli hadice. Jedem! Pomalu, pomalu, tři, dva, jedna, nula, brzo! Byl jsi tam moc brzo!“ to bude půl vteřiny minimálně. Nemůžu si pomoct, já to od volantu prostě vidím jinak – bohužel špatně, protože výsledky daly za pravdu zkušenějšímu navigátorovi. Na čtvrtou zkoušku ovšem můžeme být pyšní - pochlapili jsme se třetím místem! A pak ještě dvakrát čtrnáctí, jednou sedmnáctí a… pak už to nestálo za moc. Ale jedeme vyváženě, bez vážnějších přešlapů.

Průběžné výsledky jsou příjemným zpestřením, nic z nich ale nevyčteme. Nikdy nevíte, jak si povedou ostatní – kdo dnes exceloval, může zítra propadnout. A tak je potřeba bojovat do posledního metru a nevzdávat ani zdánlivě ztracené bitvy. Jako když Víťa v zápalu boje uprostřed dvanáctikilometrové zkoušky omylem zastavil stopky, pak je zase spustil, odhadl ztrátu, přepočítal dojezdový čas a doufal. Cílový paprsek jsme protnuli jen 1,5 s po předepsaných 22 minutách. V setinové rallye je to sice jako zajet si v průběhu závodu Formule 1 do „mekáče“, ale na tu bídu to nebylo vůbec špatné.

Nasadit kukly, jedeme do hor

Nejhůř zajetá zkouška na nás ovšem čekala až třetí den v rámci horské etapy. V nadmořské výšce 1675 m n.m. nás čekaly dva měřené úseky. První jsem subjektivně hodnotil jako absolutní propadák, se druhým jsem byl spokojený. Realita byla přesně opačná – 14. a 99. místo. V paralelní jízdě s Jaguarem E-type jsme ulétli skoro o sekundu. K čemu takový „závod“? Druhé auto vás má jen znervóznět, protože s největší pravděpodobností sází na zcela odlišnou taktiku souboje s časem. Marně jsem týmu nalhával, že mě z koncentrace vyvedly obavy o zdraví felicie, které se v těch výškách špatně dýchalo a kuckala na tři válce. Ani v tomto případě ale nebylo ještě nic ztraceno, protože nejhorší výsledek z každého dne se škrtá.

Tenkrát poprvé

Máme za sebou přes pět stovek kilometrů, z toho pětatřicet v rychlostních zkouškách. Je dobojováno a napětí v týmu vrcholí. Ve hře je kromě naší posádky ještě polská dvojice s autentickým soutěžákem Škoda 1000 MB Rally. Výsledkovou listinu čteme tradičně od konce. 161, 160… 131 – kolegům se očividně moc nevedlo. 101, 100, uff. Už jsme na padesátce a pořád nic. Čtyřicet, třicet, dvacet – paráda! Napoprvé a v konkurenci tradičních německých šampionů hodně dobrý výsledek. Vysněnou bednou to sice neskončilo, ale o Češích a škodovce bylo na Západě zase jednou slyšet.

P. S. pro cifršpiony. V osmnácti zkouškách dlouhých celkem 34,67 km jsme nasbírali odchylku od předepsaného času 11,84 s. Vítězové s Lancií Fulvia jen 5,37 s. Pojem setinová rallye nejlépe vystihla „stříbrná“ posádka s Gullwingem 300 SL – na nejlepší ztrácela 0,01 sekundy.

Jak se soutěží na Bodensee-Klassik
Označení veteránská rallye může být pro neznalého zavádějící, protože by mohl očekávat, že se mnohdy vzácné kousky automobilové historie v driftech prohánějí po šotolinových cestách. Název ale pochází především z principielní podobnosti pravidel. Jede se na etapy podle bichle plné piktogramů - itineráře nebo roadbooku. Musíte startovat na čas, nasbírat razítka ve všech průjezdních kontrolách (někdy i tajných) a především co nejlépe zvládnou všechny rychlostní zkoušky, pilíř úspěchu v celkovém hodnocení. Mohou být kratičké pár metrů nebo dlouhé několik kilometrů, zaznamenané v itineráři nebo tajné se zadáním až na místě. My jsme v okolí Bodamského jezera absolvovali osmnáct takových měřených úseků, v jednom skončili třetí, ve dvou čtrnáctí, pak ještě sedmnáctí a zbytek už jaksi nestojí za řeč.
Na projetí daného úseku organizátoři vyměří přesný čas, navigátor tak může spočítat průměrnou rychlost, která řidiči napoví, na jaký rychlostní stupeň jet. Profil tratě se může měnit, zastavit nesmíte a potřeba zařadit před kopcem jedničku může být u veteránů bez synchronizace zápřah pro auto i posádku. Vše se podřizuje jedinému cíli. Projet úsek co nejpřesněji podle zadání, které může být pěkně zamotané a zákeřné. Pořadatelé míchají dohromady metry s kilometry, sekundy s minutami a předpokládají, že někde uděláte chybu. Například 20 metrů máte ujet za 0,15 minuty a dalších 0,02 km za 7 s. Přeloženo do použitelné řeči: 20 m za 9 s a druhých 20 m za 7s. Kdo se důkladně nepřipraví dopředu a vše si nepřepočítá, nemá na trati šanci.
Aby to bylo ještě těžší, kombinují se libovolně dva způsoby měření: laserový paprsek snímající předek auta a senzor v hadici, který sepne při přejetí předním kolem.
A teď se to všechno pěkně zamíchá dohromady, napojí se několik měřených úseků za sebe, provážou se, do toho se šoupne jedna tajná zkouška a trestné body jen lítají. Za každou setinu sekundy, o kterou jste v cíli dřív nebo pozdě, dostanete trestný bod. Nejhorší výsledek z každého dne se škrtá a výsledný součet určí pořadí ve zkouškách, etapách a nakonec v celé rallye.


Jiří Baborský
Diskuze (1)
18. 5. 2015 00:38
Škoda. Peněz a zápůjčky
Čekal jsem trochu popisu zkušeností s chováním a ovládáním auta v tomto prostředí, když už to uveřejňují i sem (jak jinak, když jde ve skutečnosti o propagaci hlavního sponzora). Ale po přečtení "..řízení s vůlí asi tak půl otáčky volantu.." nebo "..obavy o zdraví felicie, které se v těch výškách špatně dýchalo a kuckala na tři válce.", mám spíše obavy o kompetentnost autora řídit cokoliv mimo současný vozový park. Ještě že si těch blábolů nevymyslel víc.
Uváděné zrychlení na stovku za 39s je asi s těmi pány a ještě trochu do kopce.. Např. v Cedrychovi se uvádí 30s pro Oct. Combi - sice s motorem 1221ccm, ale nižším výkonem (1 karburátor, nižší komp.poměr).
Výkon a toč. moment v článku jsou navíc tupě opsané podle dobové normy SAE. Správně by to mělo být 45k a 73,6Nm.