Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministr Dan Ťok chce opět přitvrdit bodový systém. Co řidičům může hrozit?

David Bureš
Diskuze (127)

Více bodů za jízdu na červenou nebo pevně stanovené blokové pokuty za vážné přestupky, takové jsou plány staronového ministra dopravy.

Vláda Andreje Babiše sice zatím nezískala v Poslanecké sněmovně důvěru (a patrně v současné podobě ani nedostane), přesto začali jednotliví ministři na svých resortech rychle pracovat. Platí to i pro staronového ministra dopravy Dana Ťoka, který na tomto postu pracoval už v minulé vládě. Oživil myšlenku přísnějšího bodového systému.

„S ředitelem služby dopravní policie Tomášem Lerchem jsme se shodli, že bodový systém je nutné v zájmu zvýšení bezpečnosti silničního provozu skutečně zjednodušit a současně u nejzávažnějších přestupků přitvrdit,“ řekl Ťok v rozhovoru pro deník Právo.

Taková myšlenka přitom není vůbec nová, Ťok o možném zpřísnění bodového systému mluví už od roku 2015. Loni dokonce změny bodového systému prošly připomínkovým řízením, kvůli volbám a výměně vlády však na jejich realizaci už nedošlo.

Ve schváleném programovém prohlášení vlády Andreje Babiše ale už o novinkách v bodovém systému řeč nebyla, a tak se mohlo zdát, že od nápadu bylo opuštěno. Ťok však nyní vysvětluje, proč tato myšlenka v programovém prohlášení vlády není: „V programovém prohlášení jsme se o tom nezmínili, abychom předčasně neaktivizovali odbornou veřejnost i politiky a nedošlo k záplavě připomínek.“ Místo toho má jít o poslanecký návrh, který má podle Ťoka větší šanci na rychlé projednání a schválení.

Zamýšlené změny v bodovém systému nicméně navazují na dřívější ministrovy nápady. Dnešní sedmibodovou hranici přestupků by měla nahradit šestibodová, s třemi kategoriemi přestupků po dvou, čtyřech a šesti bodech. Zpřísnit má například trest za jízdu na červenou nebo za překročení rychlosti o 50 km/h, z pěti na šest bodů. Jakmile by řidič spáchal nějaký vážný přestupek dvakrát za rok, automaticky by přišel o řidičský průkaz na 12 měsíců.

Vedle úpravy bodů se počítá také se stanovením pevných blokových pokut za nejzávažnější přestupky. Za jízdu na červenou by tak byla pevně daná pokuta 5.000 korun, stejně jako za překročení povolené rychlosti v obci o 40 km/h. Pokud by pak vinou přestupku byla způsobena dopravní nehoda, sazba by vzrostla na dvojnásobek. Maximální možná pokuta by přitom byla omezena na 100.000 korun.

A kdy by novinky mohly začít platit? Případnou změnu bodového systému očekávejme nejdříve v průběhu roku 2019, pokuty za dopravní přestupky by ale mohly být zvýšeny už letos. Ale nechme se překvapit, jak bylo v úvodu řečeno, Babišova vláda zatím nemá vůbec jistou důvěru, a tak se můžou plány na resortu dopravy ještě výrazně změnit.

David Bureš
Diskuze (127)
Avatar - Aoyagi
17. 1. 2018 13:51
Re: Aoyagi
K tomu opravdu nemám co dodat.
Avatar - Aoyagi
17. 1. 2018 13:50
Re: Jen do nich
Ano, vím že na konci 2015 prodloužili promlčecí lhůtu. Nevěděl jsem ovšem o dalších drobných změnách, o kterých se asi tak moc nepsalo. A taky musím žít nějaké bublině, protože jen vloni jsem viděl skončit tři pokuty vypršením, i když statistiky v Praze jsou:

2012 ………….…. 7 265
2013……………..18 501
2014……………..23 969
2015……………….3 564
2016……………….1 586
2017………………….584

A že prý od 1.7.2017 jsou nově nastavené lhůty zániku odpovědnosti na 3 a 5 let. No nic, je pěkné vykouknou ze své bubliny a vidět, že to není tak hrozné :-) . Na druhou stranu to klidně může být tím, že stále běží ten rok navíc, který dřív nebyl, čímž logicky vznikne mezera zatímco pokuty se vesele hromadí.
16. 1. 2018 22:17
Aoyagi
Odpověď žádná, asi se stydíte odpovědět, ale Vaše reakce jsou stejně přiblblé a arogantní jako Váš profilový obrázek.... :yes:
Avatar - praděda7
16. 1. 2018 19:14
Re: Anarchie
No jo, ale co by potom těch 1/2 mil úředníků dělalo? Přece bys nechtěl aby šli někde dělat a na co by sáhli, tak to by zkkurrvilli. No a jak víš lidi nejsou, tak to by sem museli přivézt dalšího 1/2 mil migrantů, aby to měl kdo po nich opravit...tak to ne milej zlatej, jen ať si někde tlačí tužku a nějak moc neškodí.... >:-[]
16. 1. 2018 17:31
Re: Jen do nich
Promlčecí lhůtu si nedávno úřady z doby jednoho roku prodloužili na dva. Vzhledem k jasně definované proceduře s termíny je to pro úřady velice pohodlná doba na projednání jakéhokoliv přestupku. Není tedy podstatné, co se píše v archivech, ale současný stav. Takže kvůli mě opravdu není potřeba, abys něco prohledával, napsal jsem to sem proto, abych poupravil Tvoje nepravdivé klišé o tom, že se dá donekonečna zdržovat. A ano, každý závěr úřadu můžeš nakonec napadnout u civilního soudu s dopadem na finance v každém případě vyšším než je podvolení se verdiktu úřadu. Ale i to je zcela korektní možnost, protože zabedněnost některých úředníků (policisty nevyjímaje) nezná mezí.