Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BRM postavilo novou formuli 1 z padesátých let, pod kapotou má V16

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pod kapotou uložený 1,5litrový motor V16 točí až 12.000 otáček a pumpuje necelých 600 koní.

Britská společnost British Racing Motors (BRM) se pochlubila prvním z celkem tří vozů tzv. pokračovací série závodní formule 1 s označením P15 V16. Stavba nových vozů je oslavou sedmdesátileté existence společnosti, která vyvrcholí představením vozů na trati Goodwood Revival v rozmezí 17. až 19. září.

Za projektem stojí John Owen, syn bývalého šéfa týmu Formule 1 BRM Sira Alfreda Owena, který se již před lety rozhodl oživit slávu a vrátit k životu závodní vozy P15 s jejich motory V16. Zajímavostí pak je, že všechny vozy pokračovací série dostanou původní čísla šasi z padesátých let, které automobilka tehdy nevyužila.

Ostatně první z vozů vyrobených v rámci této pokračovací série je prvním BRM P15 V16, který vznikl od roku 1953. Společnost přitom ke stavbě využila původní poválečné nákresy a vůz postavila z více než 36.000 nezávisle vyrobených komponent.

Samotný motor, tedy je 1,5litrový kompresorem přeplňovaný vidlicový šestnáctiválec, pak technici složili z více než 4.000 komponent, přičemž některé si museli samostatně vyrobit. Na stavbě motoru se navíc podíleli techničtí specialisté z Hall and Hall a jeho první ostrá jízda probíhala nedávno na závodním okruhu Blyton Park v Lincolnshire.

Motor je schopný točit až 12.000 otáček a jeho maximální výkon by měl být až 591 koní, což je při rozměrech a hmotnosti formulí z padesátých let více než působivá hodnota. Navíc má naprosto úžasný zvuk.

Video se připravuje ...

Slyšet po tolika letech motor V16 byl neuvěřitelný moment a splnění snu,“ uvedl John Owen. „Je to pocta obrovským dovednostem, vytrvalosti a pozornosti věnované detailům technického týmu v Hall and Hall, a já se skutečně nemohu dočkat, až auto představím na Goodwood Revival.

S BRM jsme blízce spolupracovali již od chvíle, kdy jsem se v roce 72 přidal k týmu, a potřebovali jsme každý kousek té zkušenosti, abychom toto skutečně úchvatné závodní auto opět přivedli k životu,“ uvedl Rick Hall z Hall and Hall. „Trvalo to dva roky, z originálních nákresů až k shakedownu, jenže pokud pracujete s kvalitou, detaily a autenticitou jakou jsme potřebovali, pak neexistují zkratky.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme