Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude tohle Ferrari 250 GTO nejdražším autem historie?

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Třináctého listopadu možná padne jeden aukční rekord. Světoznámá aukční síň RM Sotheby´s se totiž chystá vydražit nádherné Ferrari 330 LM/250 GTO, jehož cena může dosáhnout 1,4 miliardy korun. A možná i víc.

Zatímco v rámci soukromých obchodů nemáme o přesných částkách přehled, v rámci aukcí historických aut panuje docela přesný přehled. Díky němu víme, že aktuálně nejdražším vydraženým vozem se v roce 2018 stal jeden z celkově 36 vyrobených exemplářů Ferrari 250 GTO. Za to nový majitel dal 48.405.000 dolarů, v tehdejším kurzu zhruba 1,075 miliardy korun. Dosavadní rekord se však pomalu začíná otřásat v základech. V rámci aukce síně RM Sotheby´s se totiž 13. listopadu chystá dražba úžasného Ferrari 330 LM/250 GTO se závodním rodokmenem, které by mohlo dosáhnout částky 60 milionů dolarů, tedy téměř 1,4 miliardy korun.

Nádherný vůz v obligátním červeném laku za svou soutěžní kariéru absolvoval například 1000kilometrový závod na Nürburgringu (1962), kde svou třídu vyhrál a celkově skončil druhý. V témže roce se zúčastnil také slavné 24hodinovky v Le Mans. Stal se také jedním z mála soutěžních aut, která Ferrari ihned neprodalo do soukromých rukou, ale používalo ho v rámci továrního týmu Scuderia Ferrari. Jedním z majitelů draženého 250 GTO byl také někdejší předseda americké pobočky klubu majitelů ferrari (Ferrari Club od America).

Na rozdíl od většiny ostatních 250 GTO s třílitrovým dvanáctiválcem s výkonem okolo 300 koní dostal tenhle konkrétní vůz čtyřlitrovým agregát V12 se zhruba 390 koni. K vozu jsou k dispozici prakticky veškeré dokumentů včetně popsaných technických příprav na zmíněné podniky na Nürburgringu a v Le Mans a papíry dokumentující následnou přestavbu z modelu 330 LM na 250 GTO, jež proběhla přímo v Maranellu.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme