Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost parkování je bez lístečků. Aplikace není jediným řešením

Martin Karlík
Diskuze (2)

I když už se dá pomocí kamer a čipů efektivně navádět auto na volné místo, řada měst stále sází na obyčejné parkovací automaty. Narazíte i na kuriozitu, jakou jsou parkovací přesýpací hodiny.

Představte si, že máte na spěch a přijíždíte do čtvrti, kde je nedostatek parkovacích míst. Zůstáváte ale v pohodě, protože navigace vás nezavede přímo na požadovanou adresu, ale na nejbližší volné parkovací místo. Vystoupíte, neřešíte žádné lístečky za okno, jdete zařídit, co potřebujete, pak se vrátíte a odjíždíte. A to bez strachu z pokuty, protože parkovné zaplatila automaticky aplikace v telefonu.

Že to zní jako sci-fi ? Jenže tohle není žádný román odehrávající se v roce 2050. To je popis technologií, které už má lidstvo k dispozici – jen je zatím nepoužívá všude, kde by to šlo. Zatím se z moderních technologií používá hlavně možnost placení parkoviště telefonem. Firmy zabývající se parkováním ale nabízejí třeba i řešení pro hlídání vyhrazených stání.

Využívají k tomu umělou inteligenci, kamery a čidla ukrytá v silnici. Tyto systémy vyvíjí několik firem a ve výběrových řízeních pak soutěží o to, kdo nabídne levnější ale i spolehlivější řešení, které nebude možné snadno obelstít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Martin Karlík
Diskuze (2)

Doporučujeme

3. 9. 2023 08:22
parkování?
v Palackého je jedno místo pro invalidy a 3 místa pro sanitky a zásobování, ounz. realita. parkování obsazené kýmkoliv, sanitky a zásobování blokuje ulici. bohužel tam bydlím, tak vím.
Avatar - Ja Prvni 123
3. 9. 2023 07:28
No, a pak nam Cine vypne telofony...
Nebo Elon internet, jako zlikvidoval Twitter, a budeme zirat s otevrenou pusou.

A nekoupime si ani rohlik s mlikem.