Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick Envision: Koncept SUV pro Šanghaj

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Autosalon v Šanghaji se stal místem světové premiéry konceptu SUV americké značky Buick.

Buick Envision je výsledkem společného vývoje Shanghai GM a Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC). Koncept SUV má představovat spojení současného designového stylu americké značky a čínské estetiky.

Základem konceptu je kompaktní a lehký skelet, na jehož výrobu byla použita uhlíková vlákna, magnesium a hliník. Exteriér Envisionu zaujme vedle dramaticky tvarované přídě s LED světlomety především provedením svých boků s bohatým zasklením.

SUV je vybaveno jen jedním párem dlouhých dveří, které se otevírají dopředu a nahoru podobně jako u supersportů značek Lamborghini nebo Koenigsegg. Díky tomu zasklenou plochu boků nenarušuje předěl v podobě B-sloupku a i díky liniím střechy kterou nesou A- a C-sloupek vypadá karoserie dynamicky.

Na zádi tvar svítilen i zadního nárazníku a ostrá hrana na víku zavazadlového prostoru vyvolávají podobně dramatický dojem jako přední partie.

Interiér se čtyřmi samostatnými sedadly čalouněnými bílou kůží nabízí řadu moderních infotainmentových systémů. Mezi ty patří například Bluetooth DUN Intelligent Internet, který umožňuje propojení internetu a mobilního telefonu. Využita je i diodová technika OLED (Organic Light Emitting Device) na displeje na palubní desce.

Důležité provozní údaje nebo informace z navigačního systému se promítají na čelní sklo. Namísto vnějších zpětných zrcátek je Envision vybaven trojicí kamer, jejichž obraz se promítá na obrazovce na palubní desce. Ve výbavě konceptu je i systém sledování slepého úhlu, jehož součástí jsou i zmiňované kamery.

Koncept SUV je PHEV plug-in hybrid, který kombinuje přeplňovaný zážehový čtyřválec 2,0 SIDI s dvojicí elektromotorů a dvouspojkovou osmistupňovou automatickou převodovkou s možností manuálního řazení.

Buick Envision při rozjezdu a nízkých rychlostech využívá ke svému pohonu pouze elektromotory, jimž potřebnou energii dodávají lithium-iontové baterie, na jejichž dobíjení se mohou částečně podílet i solární panely na střeše. Při akceleraci a vyšších rychlostech mohou pracovat všechny motory současně a v případě potřeby může zážehový čtyřválec dobíjet baterie.

Podvozek konceptu stojícího na 22palcových kolech je vybaven elektromagnetickými tlumiči Magnetic Ride Control.

Buick Envision má v Šanghaji naznačovat podobu budoucího sériového SUV americké značky pro čínský trh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
19. 4. 2011 09:13
Kdeže?
Kdeže jsem viděl něco podobného? Bylo to před chvílí....ááá už vím Mazda CX-5. Doprd*** to budeme všichni jezdit v klonech?