Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BYD S6DM: Čínské hybridní SUV za velkou louží

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Čínský BYD přivezl do Detroitu hybridní SUV S6DM. Od roku 2012 by měla tato značka vstoupit na americký trh.

DM (zkratka znamená Dual Mode) vychází ze sériového S6, představeného v Šanghaji v roce 2009.

Čínská automobilka prohlašuje, že se jedná o první hybridní SUV s pohonem všech kol, které je schopné jezdit ve dvou režimech: plně elektrickém a hybridním. Tento primát je ovšem připisován japonskému Lexusu RX. Když se na BYD S6DM podíváte z boku, který vůz vám nápadně připomíná?

Ponechme stranou design a podívejme se na techniku. V útrobách najdeme trojici elektromotorů. Dva malé, každý o výkonu 10 kW, pohání přední kola, třetí silnější s 75 kW naopak ta zadní. Kromě toho pod přední kapotou trůní dvoulitrový zážehový agregát. Potřebný točivý moment přenáší dvouspojková samočinná převodovka se šesti stupni.

V plně elektrickém režimu ujede BYD S6DM až 60 km, pokud pracuje také motor s vnitřním spalováním, akční rádius se prodlouží až na 500 km. Jenže, ačkoli sám výrobce mluví o dvou módech, je jich ve skutečnosti více. Automobil může jet také výhradně na benzin.

Pokud ovšem jede pouze na elektřinu, je v činnosti zadní elektromotor. Hybridní mód s pohonem jedné nápravy funguje tak, že vozidlo je poháněno zážehovým motorem a přední elektromotory dobíjejí akumulátory. Když je jejich stav nízký, vstupuje do hry i ten zadní. Benzinový dvoulitr mezitím pohání přední elektromotory, aby se stav nabití baterií rychle zlepšil.

V režimu 4WD fungují společně agregát s vnitřním spalováním a zadní elektromotor. Přední opět dodává potřebnou energii akumulátorům. Se zvyšující se rychlostí může kompletní starost o pohyb velkého SUV směrem vpřed převzít tradiční pohonná jednotka se samočinným převodným ústrojím. Pokud vůz brzdí, naopak se vypne a veškerá práce spočívá na zadním elektromotoru.

BYD vstoupí na americký trh v první čtvrtině roku 2012. Prvním modelem, který bude za oceánem uveden, by mělo být elektrické MPV e6 Premier, které je v Detroitu rovněž k vidění.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
13. 1. 2011 22:52
template
Design je neuvěřitelně generický, tohle nezkousnou ani američani.
13. 1. 2011 19:48
Re: pryč s tim
Ac se ti to libi ci ne, s Cinou budes muset pocitat.

Driv ci pozdeji Jeden z mnoha cinskych vyrobcu se protluce do USA a pozdeji i prosadi. Je to neodvratne, Cina ma jak financni tak intelektualni.
Avatar - Vencos
13. 1. 2011 18:07
pryč s tim
Pryč s tim. Čínskej autmobobilovej trh je největší na světě. Tak si to tam nechte a nikomu to necpěte