Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac Model A Runabout z roku 1903 jde do dražby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Nejstarší dochovaný automobil značky Cadillac bude v druhé polovině srpna nabídnut v aukci. Jedná se o automobil, který byl v roce 1903 vystaven na autosalonu v New Yorku a stal se prvním Cadillacem prodaným na západ od Mississippi.

Za tento konkrétní automobil jeho první majitel zaplatil částku 850 dolarů, ale očekává se, že budoucí majitel zaplatí mnohonásobně vyšší cenu. Cadillac Model A Runabout z roku 1903 bude nabídnut v aukci pořádané společností Bonhams 17.srpna v Monterey ve státě Kalifornia. Tato aukce je součástí motoristické akce nazvané Monterey Week jejíž součástí budou závody historických automobil na závodním okruhu v Laguna Seca a Concours d' Elegance v Pebble Beach.

Cadillac Model A vycházel z vozu navrženého Henry Fordem, kterému původně patřila společnost Henry Ford Company. Tato firma se dostala do finančních potíží a Leland z ní v roce 1902 vytvořil Cadillac. Automobilku pojmenoval po francouzském šlechtici Antoine de la Mothe Cadillac, který na místě dnešního Detroitu založil v roce 1701 osadu Fort Pontchartrain. V roce 1909 se tato firma stala součástí koncernu General Motors (GM).

Cadillac Model A je poháněn ležatým čtvercovým jednoválcem o objem 1609 cm³ a výkonu 7,4 kW (10 k) při 1200 ot./min. S tímto motorem byl vůz o hmotnosti 613 kg schopen dosáhnout maximální rychlosti okolo 50 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
18. 7. 2007 22:14
Re: Detroit....
No jo, kdo jinej.... Ok, musel jsem si do autora rejpnout, i když ten původní název Detroitu....třeba ho přejmenovali na Ville d'Etroit později.... Ale to je spíš archeologicko-zeměpisná otázka.... Kára je to každopádně krásná.... :o) Prostě tyhle žebřiňáky na vysokejch kolech miluju... :o)
Avatar - da_b0mb
18. 7. 2007 20:34
Re: Detroit....
Koukam na nadpis. Pod nim jeden prispevek v diskuzi...rikam si "to bude urcite Sleeperuv prispevek"..kliknu a hle...Sleeper >:D
18. 7. 2007 15:35
Detroit....
Fordova firma, kterou Leland koupil, se jmenovala Detroit Automobile Company.... Firma Henry Ford Company nikdy neexistovala.... (V roce 1903 Ford založil Ford Motor Company, která existuje dodnes, že :o)
Viz [odkaz]