Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České Budějovice otevřou v půlce února nový parkovací dům

redakce AUTO.CZ

Od poloviny února bude v Českých Budějovicích otevřený nový parkovací dům v těsné blízkosti centra města. Šestipatrová stavba za 200 milionů korun nabídne veřejnosti 150 míst. Od 15. února by měl začít zkušební provoz objektu, na podzim pak po kolaudaci přejde do standardního režimu.

Všemu ještě předchází kontrolní prohlídka parkovacího domu, která se uskuteční 29. ledna. V objektu vzniknou také kanceláře. Celkem zde bude více než 300 parkovacích míst. Polovina z nich však bude patřit firmám, které si v domě pronajmou kanceláře.

"Po vybudování domu se volalo mnoho let. Pozemek za posledních 20 roků třikrát měnil vlastníka a nekonečné dohady ukončila až židovská obec, když přistoupila na realizaci parkovacího domu. Jak známo, právě na tomto místě stála synagoga, kterou v roce 1942 srovnali se zemí německé jednotky," uvedl náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek.

České Budějovice dlouhodobě bojují s nedostatkem parkovacích míst v centru i jeho okolí. Podle rok starých statistických údajů dojíždí každý den do města přes 18.000 lidí a jen 3270 z něj vyjíždí za prací a do škol. Pro přepravu do zaměstnání používá 60 procent lidí automobil.

"Každé navýšení parkovacích kapacit v těsné blízkosti centra velmi pravděpodobně přinese dopravní odlehčení historickému jádru a zlepší dostupnost provozoven i úřadů," řekla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková. Cena za každou započatou hodinu v parkovacím domě bude 10 korun.

redakce AUTO.CZ