Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Changan CV11: další čínské MPV je na světě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Changan Automobile Group se pyšní novým automobilem třídy MPV, vyvinutým vlastními silami, který se má postarat o prodejní úspěch na domácím trhu i v zahraniční.

Čínská společnost na svých webových stránkách uvádí, že její kořeny sahají až do roku 1862. Rozhodně se nemusíte bát, že by chtěli otřást evropským prvenstvím vynálezu automobilu. Firma se až do druhé poloviny padesátých let zabývala výrobou zbraní. Prvním samohybným vozidlem byl v roce 1958 lehký terénní automobil, model Jeep 46, jehož výroba se v šedesátých letech přesunula do společnosti Beijing Motor.

Až v osmdesátých letech dvacátého století se rozběhla výroba miniautomobilů, která se stala základem další produkce. V současnosti tato společnost spolupracuje s automobilkami Ford a Suzuki. V Číně si tak můžete koupit právě končící druhou generaci Mondea, které bude mít na výrobním štítku vyraženo Made in China. V minulém roce tato skupina vyrobila 700 tisíc aut, z toho polovina představovala produkci licenčních Fordů (Mondeo a Fiesta) a Suzuki.

Changan Automobile Group se neomezuje jen na licenční výrobu a spolupráci se známými značkami, ale snaží se prosadit i s výrobky ze své vlastní produkce. Zatím posledním je MPV s prostým označením CV11, který se v podobě koncepčního vozu představil na autosalonu v Šanghaji v roce 2003.

Changan se netají velkými obchodními plány, které má s tímto modelem, ale je poněkud skoupá na jeho technické údaje. Neoficiální zdroje uvádějí, že má být 4445 mm dlouhý, 1768 mm široký a 1640 mm vysoký. Kola přední nápravy má roztáčet dvoulitrový čtyřválec o výkonu 102 kW (139 k) a maximálním točivém momentu 186 Nm. Původní design je dílem italského studia IDEA.

Automobilka samotná o voze uvádí, že má umělecký design, kvalitní výkony, jízdní komfort a bezpečnost na vysoké úrovní. Jeho motor je výkonný a zároveň přátelský k životnímu prostředí. O interiéru hovoří jako o velmi prostorném a flexibilním.

Hodnocení věrohodnosti takových informací prozatím musíme ponechat na těch, kteří se již svezli. Jistým vodítkem však je fakt, že v portfoliu této automobilové skupiny je také v Evropě známý Landwind.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
29. 3. 2007 06:23
Re: bacha na ně
A? Za par supiek si nikto neda velku namahu, ani I.D.E.A. nie...
Avatar - radek.m
28. 3. 2007 14:00
takové plané
Vypadá to jako bublina, nápady za zeď asi zatím nedorazily
28. 3. 2007 12:28
A je to tu...
...Cinania uz kopiruju aj Korejcov.....cela KIA..... >:D