Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chorvatské město staví pomník těm, co emigrovali. Má podobu starého mercedesu

Marek Bednář
Diskuze (1)

Pomník ve tvaru Mercedes-Benzu W115 vyrábí sochař Roko Držislav Rebić a hotovo má být v červnu tohoto roku.

Kamenný Mercedes-Benz W115, který bude stát v jihochorvatském městečku Imotski nedaleko hranic s Bosnou a Hercegovinou, nebude upomínkou na skálopevnou spolehlivost starších vozů této značky. Připomene strasti otců, manželů a synů, kteří z někdejší Jugoslávie a dnešního Chorvatska emigrovali za prací.

Do výroby se pustil sochař Roko Držislav Rebić a mercedes, přezdívaný „Strichachter“ nebo také „Minika“, si vybral proto, že tito ekonomičtí migranti domů jezdili mercedesy.

Video se připravuje ...

„Naši otci a dědové se odstěhovali, kdysi zejména do západního Německa, aby tam něco vydělali. Aby ukázali, že nějaké peníze vydělali, přijížděli domů v mercedesech,“ cituje agentura Reuters Ivana Topiće, který vede místní klub majitelů historických mercedesů.

„Z vděčnosti jim stavíme tento pomník,“ dodává Topić, který sám vlastní osm mercedesů. Podle sochaře Rebiće pochází kámen z místních lomů a hotový pomník bude vážit 50 tun.

Jedna z největších migračních vln za prací začala v roce 1971. V tom roce vrcholilo tzv. Chorvatské jaro, liberalizační proces na přelomu 60. a 70. let 20. století. Název pramení z toho, že šlo o protest proti stávajícím poměrům v komunistické zemi, na přelomu let 1971 a 1972 tvrdě potlačený, podobně jako v roce 1968 Pražské jaro. Další velké množství lidí zemi opustilo v roce 2018 poté, co Chorvatsko vstoupilo do EU.

Marek Bednář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - mariov8
22. 2. 2024 09:26
Imotski
Já si tam schválně pár let dozadu udělal výlet, je to fakt, tak 80% autoparku tvoří pouze mercedesy. Jak nové, tak zánovní, i opravdu klasické, ty starší 30ti let. Samozřejmě stav se různí, ale pro nadšence i tak doporučuji. Městečko a okolí nabízí také důvody k návštěvě, pokud se tam teda nechcete jenom válet na plážích.