Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský protiútok: Zotye T600 zaregistrován na patentovém úřadě

Aleš Jungmann
Diskuze (6)
Menší čínská automobilka Zotye Auto chystá mohutnou modelovou ofenzívu. Svá nová SUV T200 a T600 si nechala posvětit úřady.

Práci čínského nezávislého výrobce, který se produkcí aut zabývá od roku 2005, již z našich stránek znáte. Předprodukční T600 (neplést s filmovými terminátory) zaujalo především zjevnou inspiraci úspěšnými modely značky Audi.

Číňané se rychle učí, a tak podobně jako evropské automobilky začínají i v Číně využívat ochrany duševního vlastnictví. K patentové ochraně dorazily návrhy karoserií SUV Zotye T600 a menšího T200. Paradoxní je na této nové situaci to, že před kopírováním má být chráněna směs několika partií dobře známých vozidel renomovaných značek.

Zadní část čínské šestistovky nápadně připomíná Audi Q5, předek pak může leckomu dát vzpomenout na VW Tiguan či Dodge Journey. Ve dvoubarevných discích kol znalci možná rozpoznají poměrně rozšířená tuningová kola Dotz Hanzo, ani v tomto případě se ale nejedná o originál.

Tvary vozu jsou však pozměněné, Zotye Auto konkurenci vysloveně nekopíruje (tak jako některé jiné čínské automobilky) a tak neočekáváme, že by s povolením výroby nyní mělo u čínských úřadů výraznější problémy.

Výrobní program zatím staví na licencích na starší modely skupiny Fiat – Multipla, Doblo, Palio, Strada a také Lancia Lybra. Ve vlastní produkci se nebojí kopírovat zavedené modely, viz například Zotye RX (později přejmenované na Nomad, pak na 5008 a nejnověji na T200) nápadně připomíná Daihatsu Terios.

Aleš Jungmann
Diskuze (6)
18. 8. 2011 16:53
Já bych se toho nebál
Nebojím se že na náš trh by se to dostalo, kabát je sice hodně podobný Q5 ale technika a bezpečnost bude jinde, navíc evropa to nikdy nedovolí. A myslím si že čínský úřad by to povolit neměl, přece jen už má Audi v číně nějaký zvuk a postavení (vyváží tam 80 000 vozů ročně, teda aspon myslím). Je to otázka jejich trhu a tam ať jezdí třeba na trakaři.bude to jako z hračkami z tržnice od vietnamců, design stejnej kvalita mizerná....nebrat
17. 8. 2011 03:51
Re: Patentová ochrana nemůže být udělena
Mě to připomíná kauzu světla octavie vs C-classe.... vyhnout se v automobilovém designu podobnosti bude stále těžší a já osobně si opravdu večery snahou vyšťourat nějakou byť velmi vzdálenou příbuznost krátit nehodlám.

A ano mám li se bavit čistě o designu raději bych jezdil v T600 než Q5. A úšklebky nějakých "elegánů" v teplákovkách by mi byly naprosto, ale naprosto volné...
16. 8. 2011 22:27
čína
Ide z toho strach...rákosníci už celkom slušne kombinuju europske prvky ;-\
Bojim sa dna ked nebude z čoho vybrat len z čínskych FAKEov 8-s
Avatar - Bubáq
16. 8. 2011 18:32
Patentová ochrana nemůže být udělena
Pro zcela zjevné kopírování podstatné části Q5 nemůže žádný patentový úřad schválit ochranu vzoru T600. A pokud ano, bude to opět na soud - s jasnou výhodou pro Audi, která byla první. Pokud odhlédnu od těchto právních záležitostí, je důležité si uvědomit, že Číňané se sice tímto způsobem učí (od nejlepších? do jaké míry?), ale na důležitých trzích s tímhle přístupem opravdu neuspějí. Nebo že by se R-class opravdu nestyděl jezdít v kopii Q5? A fakt by se mu jeho známí neposmívali? A ani by mu nevadil posměch náhodných kolem-jedoucích (-jdoucích)? Asi se narodil žlutým rodičům.... :-) >:-[]
16. 8. 2011 17:02
Re: Paráda
Zrovna ta kola jsou na tom autě IMHO nejhorší, zbytek vypadá dobře a zvenku se mi to auto dokonce (překvapivě) i líbí...