Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Truck a Kamaz posilují svou spolupráci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Divize Daimler Truck a ruská společnost Kamaz pokračují v rozšiřování spolupráce prostřednictvím dodávek komponentů do Ruska.

Jako součást svého strategického partnerství podepsali zástupci divize užitkových vozidel koncernu Daimlet AG a výrobce nákladních vozidel Kamaz novou smlouvu o dodávkách motorů a náprav pro ruská nákladní vozidla a autobusy.

Díky tomu bude mít nyní Kamaz k dispozici vznětové motory OM 457 pro své nákladní automobily a motory M 906 na zemní plyn pro autobusy. Dieselové agregáty budou disponovat výkony od 260 kW (354 k) do 335 kW (446 k) a splňovat emisní normu Euro 5. Motory na zemní plyn nabídnou výkony od 170 kW (231 k) do 205 kW (279 k). Pohonné jednotky od Daimler AG budou doplňovat vlastní motory společnosti Kamaz.

Kromě motorů budou ruskému výrobci dodávány i přední a zadní nápravy pro nákladní vozy a autobusy. Motory budou do Ruska putovat z Mannheimu, zatímco nápravy z Kasselu a Gaggenau.

V první fázi spolupráce očekávají oba smluvní partneři, že bude ruskému výrobci dodáno přes 7.000 motorů a 15.000 náprav ročně.

Dodávky náprav z Německa do Ruska představují v současnosti pouhý mezistupeň v pokračujícím rozšiřování spolupráce mezi Daimler AG a Kamazem. V budoucnosti chtějí obě společnosti vyrábět nápravy přímo v Rusku ve společném podniku. Díky tomu se ještě posílí spolupráce obou firem.

Kromě dodávek motorů i náprav a dohody o společné výrobě náprav jsou součástí spolupráce rovněž dodávky kabin Mercedes-Benz Axor pro nová nákladní vozidla Kamaz první z nich se v podobě tahače návěsů se značkou Kamaz představilo již v loňském roce. Podobně jako v případě náprav i kabiny se mají postupně začít vyrábět v Rusku. Prodej nové generace vozidel vybavených právě těmito kabina se má na ruském trhu rozběhnout v příštím roce.

Koncern Daimler AG a Evropská banka pro obnovu a rozvoj v současnosti společně vlastní 15 procent akcií společnosti Kamaz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)