Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dají se v Evropě koupit čínské kopie známých aut? A za kolik?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Když se řekne "auto z Číny", také si na první dobrou představíte nějakou kopii známého a úspěšného vozu?

Jestli ano, není divu. V současnosti sice čínské automobilky přicházejí především s vlastním designem, ale občas se i dnes objeví nějaká ta kopie. V minulých letech každopádně bylo napodobování mnohem častější.

A nás napadlo, jestli se některý z těchto "fejků" mohl dostat i do Evropy. Jinými slovy, zkusili jsme zapátrat, jak snadné je čínskou kopii koupit. Přiznávám, že nevím, proč by to měl někdo dělat, možná kvůli ceně, ale stejně jsme pootvírali všemožnou inzerci a pustili se do toho.

Asi nejjednodušší způsob, jak si koupit čínskou kopii, představuje Shuanghuan CEO, zvláštní kříženec BMW X5 a X3 s přídí připomínající Toyotu Land Cruiser 120. Tohle auto se kdysi v České republice dalo oficiálně koupit jako nové a údajně jich tu bylo registrováno víc než 30. Aktuálně jsou na prodej tři exempláře. Všechny umí jezdit na LPG, nejlevnější kus z roku 2009 vyjde na 69 tisíc korun. A mimochodem, na Auto.cz si dokonce můžete přečíst i osobní dojmy!

V Česku jsme našli na prodej také jedno Chery Tiggo 3, tedy SUV, které se silně inspirovalo Toyotou RAV4. Vůz z roku 2008 a s nájezdem 90.800 km je k mání za 45 tisíc korun.

Za dalšími kopiemi musíme do ciziny. V Německu je na prodej několik nových či lehce jetých vozů jménem Senova D20 koncernu BAIC Group. Vzorem tohoto hatchbacku je Mercedes-Benz třídy B první generace. Nejlevnější exemplář, v podstatě nové auto, jsme našli za 7.900 eur, tedy asi 200 tisíc korun.

Senova D20 je o něco menší než třída B, na délku měří 4.040 mm, první béčko je dlouhé 4.270 mm. A také se sluší dodat, že koncern Daimler, kterému patří značka Mercedes-Benz, má s koncernem BAIC Group dobré vztahy - firmy dokonce vytvořily společný podnik.

BAIC vyrábí také model BJ 20, který sice není vyloženě kopií konkrétního vozu, ale když se na něj podíváte, řeknete si, že vám něco připomíná. Nejvíc asi nějaký Jeep, případně Toyotu FT Cruiser. I tohle zvláštní SUV seženete v Německu, k mání je opět několik kusů. Nejlevnější exemplář z roku 2018 můžete vlastnit za 14.990 eur, což je zhruba 380 tisíc korun.

Známým jménem v oboru kopírování úspěšných vozů je Zotye, tahle firma se "proslavila" například falešným Porsche Macan. V Evropě však můžete narazit na model T600, který nápadně připomíná Volkswagen Touareg. 

Ve Španělsku je na prodej nový kousek za 30.995 eur, tedy asi 790 tisíc korun.

Možná si vzpomenete také na Landwind X7, prakticky "dokonalou" čínskou kopii Range Roveru Evoque. Takovou "pecku" jsme bohužel nenašli, ale jeden Landwind nabídnout můžeme. Model X6 je čínským Opelem Frontera. Vůz z roku 2005 je na prodej za 4.444 eur, tedy přibližně 113 tisíc korun.

Uspět můžete také v ruské inzerci, ale přiznávám, že vůbec nevím, jak by probíhal dovoz vozu právě z Ruska. Každopádně jsme narazili třeba na několik SUV Brilliance V5, což je kopie BMW X1. Jeden majitel si dokonce auto "dodělal" právě v duchu německého vzoru a vybavil jej charakteristickými ledvinkami.

Ale našli jsme také několik exemplářů čínské Toyoty Land Cruiser jménem Derways Shuttle, dále pár kousků vozu jménem Hawtai Boliger, který připomíná první Porsche Cayenne (jen má hodně divný čumák), nebo modely od JAC, které vypadají jako SUV automobilky Hyundai.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme