Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Děti, studenti a důchodci z EU mohou na Slovensku cestovat vlakem zdarma

redakce AUTO.CZ

Děti, studenti a důchodci mohou od 17. listopadu cestovat na Slovensku vlakem zdarma. Bezplatné cestování ve vlacích se ale nevztahuje pouze na Slováky. Tato možnost platí pro občany celé Evropské unie, tedy i obyvatele České republiky, kteří často jezdí na Slovensko například na dovolenou.

Bezplatnou vlakovou dopravu zavedla levicová vláda premiéra Roberta Fica jako jedno z opatření na zlepšení životní úrovně obyvatel. Jeho začátek stanovila na mezinárodní den studentstva 17. listopadu, kdy si Slováci státním svátkem připomněli 25. výročí pádu komunismu v bývalém Československu.

Cestovat zdarma ve druhé třídě téměř všech vlaků na Slovensku mohou děti do 15 let, studenti denního studia do 26 let, lidé nad 62 let, jakož i osoby, které pobírají například invalidní nebo sirotčí důchod.

"Chceme více využít železniční dopravu, chceme více vytlačit auta a autobusy. Především chceme pomoci studentům a důchodcům, co se týče nákladů na cestování," řekl premiér Fico, který spolu s ministrem dopravy Jánem Počiatkem a vedením státního železničního dopravce ZSSK na hlavním nádraží v Bratislavě projekt bezplatného cestování vlakem představil.

Na pětimilionovém Slovensku výhoda cestování vlakem zdarma platí pro zhruba polovinu obyvatel. Fico uvedl, že průkazy na bezplatnou vlakovou dopravu už získalo téměř 200.000 lidí.

Ministr dopravy Počiatek doplnil, že nově železnice vydaly cestujícím 20.000 jízdenek na bezplatnou přepravu. "Je zřejmé, že o toto opatření bude zájem. Předpokládáme, že nárůst celkového počtu cestujících by mohl přesáhnout deset procent. To by nemělo mít zásadní vliv na kvalitu cestování, protože dnes celková vytíženost vlaků je v průměru 25 procent," poznamenal Počiatek. Upozornil ale, že k náporu na vlakovou dopravu by mohlo docházet například během prodloužených víkendů.

Zájemci o bezplatnou dopravu vlaky státního dopravce ZSSK se musejí registrovat a nechat si od společnosti vystavit zvláštní průkaz. Například důchodci a část studentů může podat žádost i přes internet. Před nástupem do vlaku pak cestující požádají o zvláštní jízdenku, která bude ve vybraných kategoriích vlaků vázaná na konkrétní spoj. ZSSK tím chce získat přehled o vytíženosti vlaků a podle potřeby přidat k soupravám vagony. Dopravce plánuje v novém grafikonu, který začne platit v prosinci, zvýšit počet spojů o pět procent.

Bezplatné cestování platí ve všech vlacích ZSSK s výjimkou souprav vyšší kategorie InterCity, které ale tvoří jenom zlomek z celkového počtu spojů. Nárok na přepravu zdarma se pro zmiňované kategorie cestujících vztahuje i na regionální linku z Bratislavy do Komárna, kde státem dotovaný provoz osobních vlaků zajišťuje český soukromý dopravce RegioJet.

Bezplatnou přepravu cestujících bude vláda vlakovým dopravcům proplácet. Slovenské ministerstvo dopravy dříve odhadlo, že stát přijde zavedení bezplatného cestování vlakem na nejméně 13 milionů eur (358 milionů korun) ročně, podle odborníků budou finanční dopady mnohem vyšší.

redakce AUTO.CZ