Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do dražby míří nejetá Škoda 105 a další klasické stroje české výroby. Podívejte se

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Předválečná "čezeta", ceněná Jawa 500 OHC nebo prakticky nejetá Škoda 105 S ve stavu nového auta. V Česku se bude brzy dražit několik zajímavých vozidel především československé produkce.

Celkem 20 strojů se totiž objeví v aukci, která se bude konat 13. listopadu na výstavišti v Lysé nad Labem v rámci Retro Garáže. Retro Garáž je velká burza a prodejní výstava zaměřená zejména na historická vozidla. Letos pořadatelé počítají s obsazením tří výstavních pavilonů, v nichž si návštěvníci mohu zakoupit například náhradní díly nebo různé sběratelské předměty. Chybět nebudou ani auta na prodej.

V 11:30 se pak rozběhne zmíněná aukce. K mání je 14 motorek, jeden tříkolový Velorex a 5 automobilů. Až na Fiat 600D jsou všechny stroje československé produkce. Prohlédnout si je můžete v galerii.

Za zmínku rozhodně stojí předválečný motocykl ČZ 175 modelového roku 1935, dále obdivovaná a ceněná Jawa 500 OHC z roku 1954, auta kromě Fiatu zastupují čtyři škodovky: dvě "embéčka" v předrenovačním stavu (jedno v galerii chybí, fotky zatím k dispozici nejsou), pak 1201 sedan a hlavně úžasně zachovalá 105 S.

V případě "stopětky" se dá dokonce mluvit o prakticky novém voze, auto z roku 1979 dosud najezdilo pouhých 684 kilometrů. "Současný majitel ji koupil od dědice prvního vlastníka. První majitel s autem skoro nejezdil a pak ho z nějakého důvodu uložil na špalky do suché garáže bez oken. I proto vypadá jako nové, lak je jak z fabriky," popisuje organizátor Retro Garáže Pavel Kočí.

Škoda 105 v základním provedení S strávila v garáži 42 let. Nyní je po oživovacím servisu spočívajícím v kompletním vyčištění vozidla a palivové soustavy, výměně gumových hadic, kontrole a repasi brzdového systému, vyměně provozních kapalin a olejů.

Škodovka je plně pojízdná, po technické kontrole a má slovenské doklady. Nový majitel k autu dostane originální dokumenty jako původní fakturu a záruční list. Dražit se začne na částce 300.000 Kč, aukční rezerva činí 400 tisíc korun.

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Doporučujeme