Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Donkervoort D8 GT Coupé, holandské retro

Roman Daněk
Diskuze (4)
Nizozemská firma Donkervoort zveřejnila první informace o modelu D8 GT Coupé. Netradiční sporťák má pod kapotou čtyřválec 1.8 Turbo a zvládne stovku za 4 s.

Legendární Lotus Seven v dnešní době inspiroval řadu malosériových výrobců aut svou netradiční koncepcí podvozku a karosérie. Zmiňovaným Lotusem se inspirovala např. anglická firma Caterham a v podobném duchu jsou stavěny i české vozy Kaipan.

Donkervoort D8 GT Coupé je postaven na stejném podvozku, jako otevřená verze Roadster. Pár drobných změn ale pochopitelně přijít muselo, jako nové zavěšení předních kol, zvětšený rozchod kol na obou nápravách a nové odpružení. Na zádi je karbonový difuzor a o dobrou trakci se starají 17palcová kola z lehkých slitin.

Karosérie je z lehkých uhlíkových kompozitů a celková hmotnost je pouhých 630 kg. Netradiční sporťák má pod kapotou čtyřválec 1.8 Turbo od automobilky Volkwagen, který má výkon 132 kW (180 k). Donkervoort jej zákazníkům za příplatek naladí na 154 kW (210 k) nebo dokonce na 199 kW (272 k). Nejsilnější verze D8 GT Coupé zvládne stovku za 4 s.

Donkervoort plánuje postavit 50 kusů ručně skládaných D8 GT Coupé, čím se zajistí i vysoká exkluzivita těchto sportovních vozů. Ceny budou známy až během oficiální prezentace v roce 2007.

Roman Daněk
Diskuze (4)
27. 12. 2006 11:02
Kupátko...
je pro slečinky, kterým by větříček rozcuchal nový účes.... :o(