Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Driftování nestačí, Ford pro elektromobily chystá burnout mód

Filip Melich
Diskuze (142)

Ford požádal o patentování dalšího párty triku. Protože drift mód pro elektromobily nestačí, tentokrát značka vymyslela burnout mód, který může fungovat na jedné nebo obou nápravách.

Automobilky se zatím trochu hledají ve způsobu, jakým propagovat elektromobily a na jaké jejich vlastnosti lákat. Některé jdou cestou dojezdu, jiné vábí výkonem či zrychlením. Vznikají také programy a funkce, které mají v podstatě za úkol jen přitáhnout pozornost, například driftovací mód. Ten ale zřejmě nestačí, protože Ford si hraje s myšlenkou burnout módu.

Lépe řečeno, Ford požádal o jeho patentování. Jen mu ve své žádosti neříká burnout mód, ale výkonový režim pro elektrifikované vozidlo se záměrným protáčením kol za účelem jejich zahřátí. Přestože je řešení prezentováno jako způsob zahřátí pneumatik, čímž se zvýší jejich přilnavost, a tedy teoreticky zlepší časy zrychlení nebo na okruhu, jednoznačně jde o snahu se něčím odlišit.

Video se připravuje ...

On to vlastně i sám Ford přiznává, když v žádosti uvádí: „…zahřívání nebo pálení pneumatik za účelem zlepšení trakce a poskytnutí vizuálního projevu síly.“ Způsob fungování systému je v podstatě jednoduchý – jsou zablokována přední kola a všechen točivý moment se pošle na ta zadní. Alternativně lze zabrzdit zadní kola a provést burnout na přední nápravě. Ford také zmiňuje možnost burnoutu všech čtyř kol, který je řešen sekvenčně – nejprve se nechají protáčet kola jedné nápravy a poté se k nim přidají kola druhé.

V žádosti se dále uvádí, že je použití módu zamýšleno především na závodní dráze, uzavřeném úseku silnice nebo mimo veřejné komunikace. Všichni ale víme, jak to dopadne, jestli se burnout mód dostane do produkčních vozidel. Prvním modelem by potenciálně mohl být model Mustang Mach-E, který je použit jako ilustrační vozidlo v dokumentu zveřejněném Americkým patentovým a známkovým úřadem.

Ford navíc už téměř přede třemi lety jeden bláznivý Mustang Mach-E představil, šlo o prototyp nazvaný Mustang Mach-E 1400. Číslo odkazuje na výkon vozu v koních, přičemž už s tímto exemplářem americká automobilka předváděla zběsilé drifty a burnouty za doprovodu kvílení sedmi elektromotorů.

Připomeňme, že Mustang Mach-E vznikl na základě spolupráce společností Ford Performance a RTR Vehicles, která si vyžádala 10.000 hodin práce. Prototyp mohl mít poháněnou přední nebo zadní nápravu, případně obě najednou, a dokázal upalovat rychlostí až 260 km/h. Jen by s ním podobným tempem nikdo daleko nedojel, neboť v jeho útrobách byl 56,8kWh akumulátor.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (142)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 3. 2023 09:30
Re: Jasne, drift jedine fosilem
Tak pak musíš až přestane v zimě foukat vytáhnout petrolejku, 12 svetrů a sedět doma na zádeli, protože aby nebyl blackout, tak ti všechno omezí nebo natvrdo vypnou.

blbý no spoléhat se na utopistické zdroje energie co fungují nejlíp zásadně když to není potřeba (čti v létě :-) :-) :-) :-) :-)
24. 3. 2023 08:29
Re: Jasne, drift jedine fosilem
Europa zatvara JE.

https://index.sme.sk/…-elektrarne.html

Nastastie je krajina v EU co ma aj rozum

https://www.trend.sk/…avkach-elektriny

Výroba energie je lacna,ale výstavba je draha a zdlhava.
Teda pokial si to nedas postavat od Rosatomu.
Viem tvoj politicky postoj,ze od ruskeho,alebo cinskeho vydieraca nechces,ale od americkeho vydieraca ti to uz samozrejme nevadi :D

https://e.dennikn.sk/…-vyrabaju-za-30/

Riesenim je aj skandinavska cesta stavanim malych reaktorov za nizsiu cenu

https://euractiv.sk/…-aj-zmena-klimy/

Pre ekologov ako si ty je tiez dolezita sprava,ze energiu z jadra schvaluje aj najzelenejsie dievca na planete Greta a aj tvoj podnikatelsky vzor Elon :-!

https://vosveteit.zoznam.sk/…tvrdi-elon-musk/

Hlavne sa moze stat Slovensko uplne sebestacnou krajinou.
95% výroby energie bez emisii.
Výkon JE 91% ..pre porovnanie..solar len 10 % a veterna nieco nad 20 % vykonu

https://www.trend.sk/…ulovymi-emisiami
24. 3. 2023 07:32
Re: Jasne, drift jedine fosilem
Jantedy nechci aby to tady bylo jako v rusku a cine. Stejne rak nechci aby stavbu strategicke stavby mel v rukach vyderac.
Avatar - Barrichello
24. 3. 2023 00:09
Re: Jasne, drift jedine fosilem
https://www.newstream.cz/…ford-velke-plany

:-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
24. 3. 2023 00:02
Re: Jasne, drift jedine fosilem
Protože jediný kdo umí stavět rychle JE (čti do 7 let) je ruský Rosatom a ne to není propaganda, ale fakt. A pak samozřejmě Čína vlastní reaktory.

Najdi si data výstavby činských reaktorů Rosatomem od prvního kopnutí do připojení k síti nebo běloruské JE - vše je volně k dsipozici na wiki. Jenže Rosatom je ze hry, takže to jede stylem 1 reaktor za 15 let.

Bo Frantík a korejci staví 2x pomaleji :-) A ještě by mě zajímalo o kolik dráž :)

Za posledních 20 let psotavili činani a Rosatom 4x tolik reaktorů jak všichni ostatní.
Ptej se proč