Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Důležité info před Valašskou rally 2024: Trasa, závodníci, kde sledovat

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Valašská rally se letos výjimečně jede jako rallysprint a zároveň zahájí tuzemskou sezónu. Úvodní závod Mistrovství České republiky se jede již první dubnový víkend, přičemž všech sedm rychlostních zkoušek proběhne v neděli 7. dubna.

Základní informace o Valašské Rally 2024
📆 Kdy (datum) 6.4 - 7.4 2024
🌍 Kde (místo) Okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm
🏁 Počet rychlostních zkoušek 7 RZ + shakedown
📏 Délka rallye 70,70 km
📺 Kde sledovat ČT Sport, YouTube sestřihy

Co očekávat od Valašské rally 2024?

72. ročník Valašské rally se výjimečně jede jako rallysprint, což znamená, že všechny rychlostní zkoušky závodníci odjedou v jediný den. Program začne v pátek, 5. dubna kdy si organizátoři nachystali slavnostní představení jednotlivých posádek (vybrané posádky však budou uvedeny až o den později). V sobotu jezdci poprvé „naostro“ vyzkouší své stroje v rámci shakedownu a v neděli ráno odstartuje první rychlostní zkouška. 

Program, trasa a délka etap Valašské rally

Oproti minulému ročníku, který se bez shakedownu jel dva dny, je trasa o více než polovinu kratší - celková délka soutěže je naplánována na necelých 181 km, s více než sedmdesáti měřenými kilometry. Drtivá většina trasy má asfaltový povrch a předpověď počasí vypadá maximálně pozitivně (bez srážek, okolo 25°C), takže podmínky budou, zdá se, ideální.

Datum a rychlostní zkouška Délka (km)
sobota 6. dubna
Shakedown 2,25
neděle 7. dubna
RZ 1/4 Straník 13,73
RZ 2/5 Lešná 6,47
RZ 3/6 Velká Lhota 15,15

Jezdci, týmy a favorité Valašské rally

Ke startu 42. ročníku Valašské rally se registrovala téměř stovka závodníků, včetně zvučných jmen. Jezdcem s prioritou FIA bude na startu valašský René Dohnal, který se v loňské sezóně stal šampiónem European Rally Trophy. Dále je mezi přihlášenými osm dvojic s národní prioritou, včetně dvou zahraničních. Zmínit musíme některé zástupce zahraničních závodníků, mezi které patří třeba úřadujíc slovenský šampion Jaroslav Melichárek a zkušený Polák Jaroslaw Koltun.

Kvůli netradičnímu pojetí letošního ročníku (tedy jednodenního rallysprintu) a brzkému termínu využije Valašku řada týmů jako poslední ostrou přípravu před startem českého šampionátu na Šumavě. Těšit se tak můžeme na Jana Kopeckého, Dominika Stříteského, Adama Březíka, Erika Caise, Aleše Jiráska či Martina Vlčka.

Vybrané posádky Valašské rally 2024
Jezdec (startovní číslo) Vůz
René Dohnal (#1) 🇨🇿 Peugeot 208 Rally4
Jan Kopecký (#2) 🇨🇿 Škoda Fabia RS Rally2
Dominik Stříteský (#3) 🇨🇿 Škoda Fabia RS Rally2
Adam Březík (#4) 🇨🇿 Škoda Fabia RS Rally2
Erik Cais (#5) 🇨🇿 Škoda Fabia RS Rally2
Jaroslav Melichárek (#6) 🇸🇰 Ford Fiesta RS WRC
Aleš Jirásek (#7) 🇨🇿 Škoda Fabia R5
Martin Vlček (#8) 🇨🇿 Hyundai i20 N Rally2
Jaroslaw Koltun (#9) 🇵🇱 Ford Fiesta Rally2 MKII
Lukasz Kotarba (#11) 🇵🇱 Citroën C3 Rally2
David Tomek (#12) 🇨🇿 Škoda Fabia Rally2 Evo
Tomáš Kurka (#14) 🇨🇿 Škoda Fabia RS Rally2
Petr Trnovec (#15) 🇨🇿 Škoda Fabia R5

Kde sledovat Valašskou rally 2024?

Živé vstupy můžete sledovat na veřejnoprávní ČT Sport, ale kompletní přenos zřejmě nebude k dispozici nikde. Sestřihy ze závodu obvykle poskytují youtube kanály Mediasport a Motorsport Revue. Pokud patříte mezi náruživější fanoušky, zvažte osobní návštěvu Valašského Meziříčí. Jednodenní koncept je divácky přívětivější a vstupenky jsou skutečně za symbolickou cenu.

Vstupenky na Valašskou rally 2024

Vstupenky lze koupit pouze na místě, v servisním areálu DEZA i u všech rychlostních zkoušek. Za návštěvu každé rychlostní zkoušky zaplatíte 50 Kč za osobu, ale permanentka na všech sedm „erzet“ stojí jen 120 Kč (k permanentce dostanete voucher na kávu zdarma). Pokud byste se chtěli podívat pouze na shakedown, připravte si 80 Kč. Děti do 10 let s doprovodem dospělého a ZTP mají vstup zcela zdarma.

Vstupné není vybíráno vůbec na sobotní slavnostní start a na nedělní cíl na náměstí ve Valašském Meziříčí. 

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Doporučujeme