Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dvanáctiválcový Peugeot 907!

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Velkoobjemové víceválcové motory jsou stále ještě doménou německých automobilek, ale Peugeot pracuje na vylepšení francouzské bilance. Na pařížském autosalonu se představí kupé 907 s motorem V12!

Říkejte mu jak chcete, francouske Ferrari nebo francouzský Mercedes SL. Devětsetsedmička má za přední nápravou podélně uložený dvanáctiválec o výkonu 368 kW, což je výkon který je nápadně podobný hodnotám motorů z dílny Mercedesu. O původu agregátu automobilka mnoho nesdělila, server časopisu Auto Motor und Sport hovoří o dvou spojených šestiválcích.

Peugeot odhalil dvanáctiválcovou pravdu zatím pouze proskleným krytem zabudovaným do kapoty, takže se oku pozorovatele předvádí 12 chromovaných kanálů sání. Kapota nese velkého Peugeotovského lva a s Mercedesem má devětsetsedmička společný také charakteristický tvar prolisů na přídi a kapotě. Nebyl by to moderní Peugeot, kdyby neměl doširoka otevřený vstupní otvor chladícího vzduchu v předním nárazníku. Stylisticky se nám zdá studie 907 blíže rozložité limuzíně 607, i když menší 407 určila novou cestu vzhledu nových Peugeotů se sportovní přídí a la Ferrari. V zádi studie je integrováno výsuvné přítlačné křídlo. Prosklená střecha devětsetsedmičky, která byla donedávna vyhrazena jen studiím, je dnes již realizovatelná i v sériových vozech. Jako první ji nabídne Opel v třídveřové Astře.

Peugeot 907 vypadá větší než ve skutečnosti je, na délku měří 4,37 m, na šířku 1,88 m, ale je jen 1,22 m vysoký. Rozvor měří 2,5 m. Pohotovostní hmotnost vozu je 1400 kg, na rám z uhlíkových kompozitů jsou připevněny všechny další skupiny.

Osmnáctipalcové pneumatiky mají rozměr 275/40 (vpředu) a 345/35 (vzadu).

Budoucnost této studie je mlhavá, ale vzpomeňme na prezentaci prvních studií Mercedesu SLR, před několika lety. Nákladná image-akce jako je výroba supersportu tohoto kalibru, je i v dnešní době realizovatelná. Skutečností je, že skupina PSA by dreamcar tohoto typu potřebovala jako sůl.

Ondřej Láník
Diskuze (11)