Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dvojče Porsche Cayenne odtajněno

Michal Fokt
Diskuze (2)
Porsche Cayenne v podání Volkswagenu se bude jmenovat Touareg.

Porsche Cayenne v podání Volkswagenu se bude jmenovat Touareg

Vypadá to, že se na pařížský autosalon chystá dvojpremiéra superluxusního a supersportovního automobilu, na kterém už pár let společně pracuje Porsche a Volkswagen.

Zatímco marketing stuttgartské automobilky poškádlil se snímky modelu Cayenne již návštěvníky ženevské výstavy, experti z Wolfsburku odtajnili vzhled SUV Touareg až nyní. Jak je ze snímků vidět, oba automobily se zvenku liší pouze ztvárněním přídě a zadních svítilen, největší rozdíly se však dají očekávat v interiéru. Zatímco u „beduína“ je již známý, a dost možná kvůli volantu a tvaru kapličky velmi připomíná luxusní „salónek“ jménem Phaeton, Porsche jej dosud pečlivě tají. Za zmínku stojí i zavazadlový prostor Touaregu o objemu 555 l, který bude mít jistě též Porsche, do kterého se tedy konečně vejde i pořádná „bagáž“.

Touareg má se svými rozměry (délka 4,75 m šířka 1,93 m, výška 1,72 m a rozvor 2,86 m) ambice konkurovat vozům jako je BMW X5 a Mercedes-Benz M, a je na to dobře připraven. Stálý pohon všech kol řídí elektronika, pérování je pneumatické s možností nastavení světlé výšky až na 300 mm, a na zákazníky už se těší široká paleta motorů s pěti, šesti, osmi a deseti válci.

Zpočátku, tedy od podzimu letošního roku, bude vůz vybaven zážehovým šestiválcem o objemu 3,2 l nebo desetiválcovým turbodieselem o objemu 5,0 l. Benzinový motor 3.2 V6 disponuje výkonem 162 kW a jeho největší točivý moment činí 305 Nm. Vidlicový desetiválec 5.0 V10 TDI je s 230 kW nejvýkonnějším vznětovým agregátem světa, používaným mezi osobními vozy. Točivý moment tohoto motoru vybaveného dvojicí turbodmychadel dosahuje své nejvyšší hodnoty 750 N.m již při 1800/min. Paleta motorů bude později doplněna o pětiválcový turbodiesel 2.5 TDI a zážehový osmiválec o objemu 4,2 l.

Všechny vozy Touareg mají standardně šestistupňové převodovky, a to buď mechanické, nebo samočinné. Automatické ústrojí Tiptronic je vybaveno elektronickým systémem DSP, který přizpůsobuje činnost převodovky jízdnímu stylu řidiče. Převodovku Tiptronic je možné manuálně ovládat buď pákou voliče na středovém tunelu nebo pomocí tlačítek na volantu. Do standardní výbavy touaregu patří také ABS, TCS, ESP a hydraulický brzdový asistent HBA spolupracující s kotoučovými brzdami s vnitřním chlazením.

Michal Fokt
Diskuze (2)