Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Eagle E-Type Lightweight GT je úžasná pocta britskému závoďáku. Vzniknou dva kusy ročně

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Britská společnost Eagle představuje další vlastní interpretaci Jaguaru E-Type. Tentokrát vzdává poctu jeho závodní verzi.

Novinka jménem Eagle E-Type Lightweight GT si za vzor bere závodní Jaguar E-Type Lightweight z roku 1963. Výroba tvůrcům zabere více než 8 tisíc hodin.

Proces začíná kompletním odstrojením Jaguaru E-Type první série. Eagle následně nahradí standardní panely karoserie novými z hliníku, které jsou samozřejmě lehčí. Finální vzhled pak ovlivňují detaily charakteristické pro původní model Lightweight. Jde například o přepracovanou záď či větší podběhy.

Do těch se totiž musí vejít větší kola, konkrétně 16palcová a vyrobená z hořčíku. Jejich podoba samozřejmě vychází z kol pro původní závoďák.

Eagle tvrdí, že úpravy karoserie vyžadují zhruba 2.500 hodin práce.

O pohon se stará 4,7litrový řadový šestiválec z hliníkovým blokem, který je tak trochu evolucí 4,2litrového motoru známého z Jaguarů C-Type, D-Type a E-Type z 50. a 60. let. 

Šestiválec poskytuje výkon 283 kW a točivý moment 508 N.m. Spojen je s pětistupňovou manuální převodovkou a roztáčí samozřejmě zadní kola. S hnacím ústrojím pak souvisí také informace, že Eagle v autě vymění původní ocelové komponenty ústrojí za nové z hořčíku.

Díky použití lehkých materiálů, jako jsou hliník, hořčík či titan, Lightweight GT váží jen 1.017 kg, takže nabízí výkon 379 koní na tunu. Z klidu na stovku akceleruje za méně než pět sekund, maximální rychlost činí 274 km/h.

Video se připravuje ...

Přes tato zajímavá čísla Eagle tvrdí, že vůz nemá působit jako závoďák, ale spíš jako pohodlné auto na dlouhé cesty. Proto ostatně ve výbavě nechybí prvky jako klimatizace a kožené čalounění. Dokonce i zavěšení od Öhlins má být nastaveno tak, aby zajistilo hlavně pohodlí.

Cenu zatím neznáme, ale rozhodně půjde o částku přesahující 20 milionů korun. Eagle navíc plánuje, že vyrobí jen dva exempláře ročně.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
26. 6. 2020 10:24
Video
Reklamy řvou jak protržený, ale video samotné bez zvuku?? :-(
25. 6. 2020 22:09
novinka?
Stačí se podívat cca na 3 roky staré díly Top Gearu 😉