Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrická budoucnost Mercedesu je tady, do Frankfurtu přijede elektrický hatchback

David Bureš
Diskuze (0)
Prvním zástupcem nové elektrické řady Mercedesu bude kompaktní hatchback, konkurující chystanému modelu Volkswagenu obdobné velikosti.

Na obzoru je významný boj v oblasti elektromobility. Kompaktní elektromobil neplánuje jen Volkswagen, ale také Mercedes, který ho ve formě konceptu představí na nadcházejícím autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Mercedes EQA Concept se už představuje na prvním snímku.

Mercedes EQA Concept následuje po konceptu EQ představeném před rokem na pařížském autosalonu. Zatímco předcházející vůz z připravované rodiny elektromobilů byl SUV, nyní je v plánu tradičnější hatchback, což dokazuje i zveřejněná silueta. Z dřívějšího konceptu bude zachováno obří logo značky, které bude osvětlené. Zbytek přídě ale bude řešen jinak a podle všeho bude mít blíže sériové podobě než loni prezentované SUV.

Podle dřívějších zpráv se Mercedes EQA Concept bude chtít postavit již prodávanému (ale rozměrově menšímu) BMW i3, mezi potenciální konkurenty bude nepochybně patřit i připravovaný hatch s elektrickým pohonem od Volkswagenu, který bude nabízen v rámci chystané rodiny I.D.

Mercedes EQA se bude vyrábět v německé továrně Rastatt, specializované na produkci kompaktních automobilů, a to patrně od roku 2020. Bude nejspíše druhým zástupcem elektrické rodiny EQ Mercedesu, prvním má být crossover nazvaný EQC vycházející z loňského konceptu EQ, který závod v Brémách začne vyrábět v roce 2019. Vedle toho se počítá ještě s luxusním elektromobilem produkovaným továrnou Sindelfingen, u něhož zahájení výroby ještě není oficiálně oznámeno.

Celkem chce trojcípá hvězda do roku 2022 nabídnout více než 10 modelů s elektrickým pohonem. Součástí této expanze bude jak miniaturní elektromobil značky Smart, tak velké SUV, přičemž automobilka chce v následujících letech do nových elektrovozů investovat na deset miliard eur (260 miliard korun). Součástí této injekce je vznik nové modulární platformy speciálně navržené pro elektromobily.

David Bureš
Diskuze (0)