Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes chce trumfnout Teslu. Díky nové platformě

David Bureš
Diskuze (7)
Architektura určená pro budoucí mercedesy je velice univerzální. Bude ji možné použít pro SUV i kupé.

Automobilky opět věří elektromobilitě. Předchozí snahy se mnohým tolik nepovedly, zákazníkům stále vadí vysoká cena elektrovozů a jejich nízký dojezd. Proto museli výrobci na kritiku zareagovat a techniku pro elektromobily zásadně přepracovat. Významné novinky v této oblasti představil na pařížském autosalonu třeba Mercedes-Benz.

Ten novou techniku prezentoval na základě konceptu Generation EQ, který zároveň ukazuje možnou podobu jednoho z budoucích elektrických mercedesů. Součást jména konceptu – zkratka pro Electric Intelligence – pak bude novou produktovou značkou pro mercedesy s elektrickým pohonem.

Základem konceptu je nová platforma specificky navržená pro bateriemi poháněné elektromobily. „Architektura je škálovatelná ve všech směrech a použitelná napříč všemi modely,“ tvrdí vedoucí vývoje Mercedesu Thomas Weber. Rozvor i rozchod aut s touto platformou je variabilní, díky čemuž nová technika může být použita ve všech modelových řadách. Základem se stane pro sedany, kupé i SUV.

S širokou nabídkou elektromobilů přitom Mercedes opravdu počítá. „Jsme připraveni zahájit elektrickou produktovou ofensivu zahrnující všechny segmenty, od kompaktů po luxusní vozy,“ prohlašuje šéf Mercedesu Dieter Zetsche. Do roku 2025 má přijít minimálně 10 elektromercedesů. Vůbec prvním zástupcem nové generace elektromobilů bude SUV, které na trh dorazí před koncem této dekády.

V tomto ohledu je platforma pro elektromobily vlastně jednoduchá, baterie jsou snadno škálovatelné ve všech rozměrech. Ve všech případech však zůstanou v podlaze, což jednak sníží těžiště a jednak zvětší prostor pro cestující – díky rovné podlaze. Tomu pomůžou i elektromotory, umístěné u náprav, které rovněž nezaberou tolik prostoru jako spalovací agregáty. Umístění baterií do podlahy navíc znamená dostatek prostoru pro ně. Jmenovitě Generation EQ má baterie s kapacitou více než 70 kWh, které konceptu umožní na jedno nabití ujet až 500 kilometrů.

Jestliže dnes se mluví hlavně o lithium-iontových akumulátorech, v následujících letech by je mělo nahradit řešení na bázi síry. Nový typ baterií bude především lehčí než ten dnešní, zároveň přinese i vyšší kapacitu.

Co se týče samotné karoserie, ta naváže na poslední modely trojcípé hvězdy. Na konstrukci elektromobilů bude užit mix ocelových, hliníkových a karbonových komponentů. Tato kombinace zajistí snížení hmotnosti a zvýšení tuhosti, přičemž výrobní náklady nemají být vysoké.

Mercedes-Benz je jednou z mnoha automobilek, která se nyní zaměřuje na rozvoj elektromobility. Volkswagen v Paříži představil podobnou modulární platformu pro elektromobily jako Mercedes, která bude použita napříč koncernem VW Group. BMW Group zase hovoří o příchodu elektrického mini a BMW X3. Nezapomeňme ani na Teslu, která vedle Modelu 3 pracuje také na elektrickém minibusu, pick-upu a dokonce i nákladním vozu.

David Bureš
Diskuze (7)
6. 10. 2016 00:16
Re: nejistá budoucnost
Jejda, niekto hovoril, že od klasických motorů se v nejbližších letech neupustí..., dokonce vyšlo: Paradox: diesely VW jsou dnes ty úplně nejčistší. Hřeší jiní, ukázala studie... Ono jde asi spíše o velké peníze, než o nějaké ekologické řešení a posun vpřed. Možná je v tom i politika, utnout kšefty s ropou... A možná i tím přímočarým myšlením se opravdu můžeme vrátit späť do stredoveku.
5. 10. 2016 19:01
Probuzení
To se u mercedesu ted probudili? No asi jo, a aby strakatý kolotočáři, bukvy a autíčkářskej póvl s řetězama kolem vohryzku měli čim drandit, tak budou vymejšlet vymyšlený.
Re: 70kWh u studie, když má Tesla 100kWh v sériové produkci,
Neboj, do 10 rokov tie baterky budú. Ony vlastne už sú, len musia dozrieť.
5. 10. 2016 18:32
Elon Musk dnes neusne
Baterie v podlaze, elektromotory u náprav... tak s tím Teslu určitě trumfnou ! >:D
Re: nejistá budoucnost
Jejda, zas niekto dnes produkuje myšlienky spred 10 rokov... Radšej nepíš, čítaj a snaž sa pochopiť, ako pokročila doba počas tvojho spánku. Alebo sa vráť späť do stredoveku.