Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrická škrabka na okna: Je k něčemu?

Petr Slováček
Diskuze (45)
Když jsme v supermarketu spatřili ve výprodeji elektrickou škrabku, nemohli jsme odolat a zakoupili ji k vyzkoušení.

Jestli máte rádi pozornost a baví vás kupovat zajímavé zbytečnosti, určitě si elektrickou škrabku kupte. A nejlépe takovou, jakou jsme pořídili

my – proti původnímu záměru nikoliv vyhřívanou, zato s otáčivou základnou. Pravda, ani po nějakých pěti minutách jsme sice okno neoškrábali, zato si užili okolních pohledů jako nikdy…

Pro exoty

Žlutou krabičku s elektrickou škrabkou prohlížela nevěřícně už prodavačka u kasy. To nám potvrdilo, že jsme se vydali dobrou cestou. Vzápětí se přidalo

i nahlédnutí do několika internetových diskusí, kde se účastníci tážou na zkušenosti s podobnými udělátky. Místo původních osmi stovek jsme v povánočním výprodeji zaplatili jen polovinu, takže testování v cestě nic nebránilo.

Jako první nás zarazilo samotné balení. Elektrická škrabka na led Rotor původem snad z Německa (podle nás ale spíš z Číny) je sice uložena v bytelném kartonovém lůžku, ale samotné její madlo chrání před nárazy cestou k zákazníkovi jen průhledná slída. Sešitový návod je sice přibalen, ale kdo neumí německy, anglicky, francouzsky, italsky či polsky, příliš si v něm nepočte. Jeho funkci tak supluje samolepka na víku krabice generovaná evidentně překladačem „čechoslovensky“ (například „skladá se z otačejících tři škrabek, ktore jsou vyrobene ze špecialniho plastu…“).

Testujeme

Při pohledu na výrobek je zřejmé, že návodu netřeba. Sundáváme tedy gumový kryt zespodu škrabky, rozmotáváme čtyřmetrový přívodní kabel a konektor napájení zasouváme do 12V zásuvky autozapalovače – v cizojazyčném návodu se dozvídáme, že s napětím 6 či 24 V není výrobek schopen pracovat.

Po stisknutí tlačítka na madle se začne základna otáčet. Princip je směšně jednoduchý – jak se kotouč otáčí, plastové břity by měly ukrajovat z okna námrazu. Několik prvních okamžiků bezmocně kloužou po ledu, až po chvíli začnou ledovku odkusovat. Výkon 15 W stejnosměrného motoru o průměru 35 mm dostačuje. Kovový pastorek motorku přenáší výkon na ozubená plastová kola, která podle nás dlouho nevydrží. Jinak je ovšem řemeslné zpracování výrobku solidní, převody řádně namazané tukem.

Efektivita škrabky jako celku je malá, klasická ruční škrabka poráží elektrickou na hlavu. Vibrace škrabky nejsou delší dobu příjemné, takže i figurantka s ní odmítala další práci.

Aspoň že jsou břity plastové a nehrozí poškrábání oken – jinde bychom si škrabku použít nedovolili. O jejich trvanlivosti ovšem napovídá i fakt, že v balení najdete přiložené rovnou další tři břity. Tudy cesta opravdu nevede.

Petr Slováček
Diskuze (45)
29. 1. 2013 23:32
Re: Chemie
staci do rozprasovaca naliat vodu do ostrekovaca
29. 1. 2013 23:29
Re: Super to má vyriešené Mazda 6 prvej generácie
a ked nemas zasnezene auto a mas iba namrazu, tak sa robis, ze zmetas sneh z auta? :-)
Podla mna to ma najlepsie vymyslene ford/vw, proste vyhrievanie celneho skla a je to.
Avatar - Alpinis182
26. 1. 2013 10:50
Re: Není
Já ho třeba vůbec neodmražuju, neškrábu, nepotřebuji ho. Stačí mi zrcátka...
26. 1. 2013 00:58
Re: čelní sklo - přikrýt
:yes: >:D
26. 1. 2013 00:53
Re: Není
hmm, nevim jak moc jezdite v zime, predpokladam ze ano, ale pokud bych mel cekat, az vyhrivani zadniho okna rozmrazi namrazu treba i castecne se snehem, tak budu jako prave onen tankista uz davno v praci... parkrat mavnout rukou je naopak efektivnejsi (podporeno vyhrevem to jde dolu raz dva, al enez by to slezlo samo, to bych se nacekal...), ja pres zadni okno rad pri jizde vidim...