Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické SUV Lotus Type 132 láká na premiéru, představí se koncem měsíce

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společně s ohlášením data premiéry zveřejnila britská automobilka také novou ukázku.

Automobilka Lotus se sice dlouhá desetiletí zaměřovala na lehké a obratné sportovní vozy, nakonec se ale rozhodla jít s dobou a již 29. března představí svůj první crossover, který bude navíc čistě elektrický. Společně se zveřejněním data premiéry navíc společnost zveřejnila i několik ukázek.

Nový Lotus tak dostane například úzké LED světlomety, aerodynamicky optimalizovaná kola s karbonovými dekory nebo zadní svítilny propojené LED páskem napříč pátými dveřmi. Video navíc naznačuje i přítomnost digitálních zpětných zrcátek.

Video se připravuje ...

V kabině se setkáme s plně digitálním přístrojovým štítem, zatímco sportovně tvarovaný volant s kontrastním prošíváním nejspíš nabídne ovládání kapacitními tlačítky a pádla pro volbu jízdního režimu. Důraz bude ale jistě kladen i na kvalitu infotainmentu, práci s osvětlením a zvukem.

U modelů značky Lotus ale budou velká očekávání i stran pohonné jednotky, která se ve videu také mihne. Automobilka sice zatím nebyla příliš konkrétní, v minulosti však zmínila, že vůz bude pracovat s 800V palubní sítí a baterie budou mít kapacitu od 92 do 120 kWh.

Výkon elektromotoru či elektromotorů sice prozatím neznáme, podle automobilky se však můžeme těšit na působivé jízdní zážitky, včetně akcelerace z 0 na 100 km/h za méně než 3 sekundy. Se zastavením by pak měly pomoci brzdiče s logem automobilky, které jsou na videu rovněž vidět.

Bližší informace se dozvíme až během oficiální premiéry, již nyní však víme, že technickým základem vozu bude Lotus Premium platforma, na které mohou vyrůst vozy C až E segmentu s rozvorem 2.889 mm až 3.100 mm.

Do budoucna by pak značka měla na této platformě představit ještě několik modelů, včetně čtyřdveřového kupé v roce 2023, menšího crossoveru v roce 2025 a v roce 2026 bychom se měli dočkat i nového sportovního vozu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme