Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrobusy Solaris a indukční dobíjení v Berlíně (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Autobusy Solaris Urbino 12 electric testované v letě v německé metropoli přešly do standardního linkového provozu.

Dopravní společnost Berliner Verkehrsbetriebe spustila na začátku letošního července testovací program čtyř vozidel Solaris Urbino 12 electric. Na konci prázdnin byl tento program úspěšně ukončen a od září již tyto elektrobusy obsluhují linku 204.

Cestující mohou těchto elektřinou poháněných autobusů využívat na trase dlouhé 6,1 km mezi berlínskou technickou univerzitou a vlakovým nádražím Südkreuz s osmnácti zastávkami včetně berlínské zoologické zahrady.

Solaris Urbino 12 electric pro Berliner Verkehrsbetriebe jsou 12,0 m dlouhé, 2,55 m široké a 3,35 m vysoké autobusy s kapacitou až 70 cestujících, z nichž 33 může být sedících.

Dodavatelem pohonného asynchronního elektromotoru typu TSA TMF 35 o výkonu 160 kW je Vossloh Kiepe GmbH, zatímco lithium-iontové baterie s kapacitou 90 kWh, pracující pod napětím 660 V DC, pocházejí od Bombardier Transportation a jsou umístěny na střeše vozidla.

Na konečných zastávkách linky 204 a v depu dopravní společnosti Berliner Verkehrsbetriebe jsou umístěny indukční nabíječky systému Primove 200 od Bombardier Transportation, které dobijí baterie autobusů během čtyř až sedmi minut.

Nabíječky Primove 200 jsou připojeny ke střídavé síti 400 V AC a jednu z hlavních částí tvoří pět metrů dlouhý, dva metry široký a 250 mm vysoký nabíjecí kvádr o hmotnosti sedm tun, nad nějž autobus najede a vysune svou dobíjecí cívku. Podle výrobce je faktor účinnosti tohoto dobíjení více než 90 %. Celý systém indukčního dobíjení je naprosto bezpečný pro řidiče i cestující a rovněž i pro kolemjdoucí.

Čtveřice Solaris Urbino 12 electric je součástí projektu E-Bus Berlin a ten je součástí programu International Showcase Programme for E-mobility Berlin Brandenburg, na jehož financování se podílí Spolkové ministerstvo dopravy a digitální infrastruktury. Z rozpočtu programu bylo na projekt vyčleněno 4,1 milionu eur.

Partnery projektu E-Bus Berlin je vedle dopravce Berliner Verkehrsbetriebe a společností Solaris Deutschland, Bombardier Transportation a Vossloh Kiepe GmbH i Technická univerzita Berlín.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Stejsn
12. 9. 2015 22:50
Jo, tohle smysl má.
Za sedm minut se dobije a pak ujede svojí trasu dlouhou sedm kilometrů. OK, s tím nemám problém, lepší než elektroauta, co ujedou 200km, ale nabíjejí se pak celou noc.
12. 9. 2015 12:26
Re: No to je pokrok
u mestskych busu je hybridni pohon prilis slozitej aby to melo nejaky vyznam, ciste elektro je pri potrebne infrastrukture dobijeni daserict idelani reseni, a beztak se dobudoucna pocita s OLEV, tedy ta indukce co je tady na tech busech v Berline, se dobudoucna bude resit i na dalnicich a silnicich, takze nebude ani potreba tolik baterek, vpodstate to budou trolejbusy kde draty nebudou nad vozidlem, ale pod vozidlem v silnici, nekolik takovich useku je v provozu v Jizni Korei, ve vystavbe tusim ve Svedsku a Norsku a planuji se i v Nemecku a Svicarsku |

a jak je videt z videa, solar a vitr u techto busu slouzi taky jako castecny zdroj energie, ono Nemci v obnovitelnych zdrojich pokracuji celkem vyznamne, obcas maji i dny kdy vice nez 50% elektriny maji prave z vetru a slunce
12. 9. 2015 11:21
No to je pokrok
V činskom meste Chang-čou uz teraz jazdi 2000 elektrickych autobusov ale o tom sa clovek nikde nedočíta.

Preco nenasadia hybrid so solarnymi clankami z ktorych by energie stacila na rozbehy. Myslim ze by to usetrilo dost PHM.
Avatar - Bubáq
12. 9. 2015 08:50
Skvělé zprávy
Vynikající výsledky od všech zúčastněných! Dobíjet 90 kWh za 7 minut je paráda. Životnost baterií?