Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari F50 z rodiny brunejského sultána je na prodej. Ojedinělost zvyšuje pár detailů

Marek Bednář
Diskuze (3)

Jeden z 19 předprodukčních kusů Ferrari F50, jehož prvním majitelem byl člen rodiny brunejského sultána, je k mání ve Velké Británii. Astronomická cenovka je samozřejmostí.

Jakkoliv je výroční model F50 trochu otloukánkem mezi šlechtou aut značky Ferrari, s 349 vyrobenými kusy je to bezesporu velmi vzácné auto. Rudý kousek, který je na prodej u firmy DK Engineering, je na tom s vzácností ještě v úplně jiné lize.

Jde totiž o jeden z 19 předprodukčních kusů, z nichž se 6 dostalo do rodiny brunejského sultána. A jakožto předprodukční kus jsou na něm některé detaily vyhotoveny odlišně od těch 349 produkčních aut. Začneme-li zepředu, chybí zavazadelník pod kapotou a ventilátory mají zlatavou barvu elektromotorů pohonu vrtulí místo černé. Také tu chybí plaketa s výrobním číslem.

Také „torpédo“ pod čelním sklem není lakované lesklým bezbarvým lakem, nýbrž matné, stejně tak chybí výrobní štítek na rámu pravých dveří a boční vedení sedáku má vybrání čalouněné červenou kůží. Barva čalounění palubní desky je drobně odlišná a je tu červené, nikoliv černé prošívání. Také plexisklo odhalující motor má jiné řešení otvorů a těsnění po jeho obvodu drží šroubky.

Dále je odlišný výfuk a napříč autem chybí řada nálepek a štítků. Po funkční stránce má tento kus funkci, že při otočení klíče ve spínačce do první pozice vůz rovnou automaticky přizvedne příď.

Video se připravuje ...

Jako nejedno Ferrari F50, i tohle má najeto jen velmi málo – 1.900 kilometrů – a celých téměř 29 let, co existuje, je o něj výtečně postaráno. Z rodiny brunejského sultána se přes několik dalších majitelů dostalo do Velké Británie, kde je nyní na prodej. V roce 2018 dostalo ceněný certifikát Ferrari Classiche, potvrzující původnost všech detailů.

Cena, kterou prodejce nezveřejnil, bude pravděpodobně v přepočtu hodně přes 100 milionů korun; na inzertním webu Mobile.de jsou aktuálně dvě F50, obě s výrazně vyšším proběhem a s pozdějším datem výroby, a stojí 105, resp. 110 milionů korun.

Marek Bednář
Diskuze (3)

Doporučujeme

11. 1. 2024 20:17
Re: U takového auta
No i novější Enzo to má taky tak.
11. 1. 2024 11:00
Re: U takového auta
Ved to je samozrejmost pri supersportoch tej doby, setrilo sa na vahe
Avatar - Stejsn
11. 1. 2024 10:27
U takového auta
mě teda překvapují švihadla.