Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari FXX: testovacím jezdcem za 1,5 milionu eur

Libor Zezulka
Diskuze (53)
Zapomeňte na všechna dosavadní Ferrari. Nový kousek z Maranella nepatří na běžnou silnici, přesto budou za volantem sedět „obyčejní“ řidiči. Výkon? Famózní.

Ferrari se rozhodlo, že promění zhruba dvacet řidičů amatérů v testovací jezdce, kteří budou společně s persónami jako Michael Schumacher či Rubens Barrichello sbírat cenná data o vozech Ferrari na závodních okruzích celého světa. Kdo bude o takovou poctu stát, musí učinit jediné: Zakoupit si nové Ferrari FXX a tím vstoupit do speciálního programu, jehož součástí nebudou pouze testovací jízdy, ale další nadstandardní služby.

Ferrari FXX se nikdy nepodívá na obyčejnou silnici, na jízdu v běžném provozu není homologováno. Obrovský výkon zážehového dvanáctiválce s objemem 6.0 litru čítající téměř 590 kW při 8500 ot./min. pocítí testovací řidič neprofesionál pouze na závodních tratích a pod dohledem odborníků automobilky Ferrari. Ta slibuje kromě obrovského výkonu o 40 procent lepší přítlak, než u jakéhokoliv jiného modelu.

Dokonalou přilnavost zajistí taktéž výhradně pro Ferrari FXX vyvinuté pneumatiky Bridgestone, krotit zdivočelý supersport pomohou brzdy Brembo se speciálním chlazením. O výjimečné jízdní zážitky nepřijde ani druhý pasažér, Ferrari nezapomnělo v nabídce ani na sedadlo spolujezdce. Převodovka si nezadá se speciály F1, změna rychlosti proběhem za méně než 100 ms.

Za velmi důležitý považuje Ferrari systém, jenž bude v průběhu jízdy zaznamenávat 39 různých údajů. Tyto údaje budou potom vyhodnoceny a konzultovány se zákazníkem a na základě pohovoru technici upraví vůz. Klient, který ponechá svého divokého miláčka na domácím testovacím okruhu v Maranellu, se nemusí o dopravu na další evropské okruhy starat, vše zajistí Ferrari.

Samozřejmostí je speciální řidičský kurz vedený profesionály zvučných jmen a stoprocentní zákaznická podpora v mnoha oblastech. Zbývá zmínit, kolik za pocit testovacího jezdce zákazník zaplatí. Balíček Ferrari FXX a doprovodných služeb přijde na 1 500 000 eur.

Libor Zezulka
Diskuze (53)
16. 6. 2005 09:02
Re: bez titulku
15. 6. 2005 22:07
TAK TOHLE CHVÁLÍM
Málokdo by mě tu mohl podezřívat, že mi Enzo v závěti odkázal třetinu firmy... ale já musím napsat, že tuhle aktivitu cením. Není dobré v životě dostat se čelem ke zdi ve svých možných touhách. A tohle u Ferrari určitě vědí. Nemusím stihnout první turnus... stačí ta naděje, a vědomí, že překážka není na straně Ferrari, ale že překážka je na straně mé... A život je o překonávání překážek... tak bravo P.S. - to auto... velice jisté... řekl bych... definitivní nářez