Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Testarossa Spyder po Michaelu Jacksonovi se bude dražit v Arizoně

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Aukční síň Barrett-Jackson nabídne v dražbě skvost se vzpínajícím se koníkem. Navíc se v něm vozila celebrita: Michael Jackson.

Ferrari už použilo název Testa Rossa (psáno zvlášť) u překrásného otevřeného sportovního vozu z roku 1957. Jméno znamená „rudá hlava“ a vozy měly skutečně hlavu válců lakovánu touto barvou. Motor V12 měl objem 2,95 l a dával maximálních 224 kW (304 k). V roce 1984 se k tomuto jménu v Maranellu vrátili. Výsledek už nebyl určen k závodění, nová Testarossa představovala silniční auto.

Jacksonův vůz pochází z roku 1986 a interpret jej nepoužíval soukromě. Slavný zpěvák a tanečník v něm jezdil při natáčení reklamy „The Chopper“ firmy Pepsi, se kterou tehdy spolupracoval. Byla to zároveň doba jeho největší slávy, vždyť v tomtéž roce vydal album Bad.

Znalci značky z Maranella navíc mohou namítnout, že se zas až o takový skvost nejedná. Ano, otevřená verze postavená karosárnou Pininfarina (stvořila i tvary té uzavřené) sice existovala, ale pouze v jednom jediném exempláři. Tenhle konkrétní černý kus byl přestavěn z původního kupé v kalifornské Costa Mese společností R. Stramana výhradně pro natáčení. Jedná se tedy o konverzi, ale Jackson vůz prokazatelně řídil, což mu bezesporu přidá na hodnotě. Navíc je oficiálně označován jako „spyder“, tedy s tvrdým y místo měkkého. V tomto přepisu jej používá z evropských výrobců pouze Porsche. Aukční síň bohužel nesdělila, kolik má auto najeto, ale uvádí, že loni prošlo renovací.

Všechny modely, i ten dražený, měly uprostřed umístěný opět vidlicový dvanáctiválec, ale plochý s úhlem otevření 180 stupňů. Z objemu 4,94 l dával 287 kW (390 k) a na zadní kola se přenášelo 490 N.m. Necelých 4,5 m dlouhá klínovitá kupé s ním jela 291 km/h. Bez problémů by tedy stačila většině současných vozů. Popularitu si moderní Testarossa (název už se psal dohromady) získala i díky americkému seriálu Miami Vice, pro který složil hudbu Čech Jan Hammer. Aukce Jacksonova vozu se uskuteční v arizonském Scottsdale 18. ledna.

Nástupcem letos třicetileté Testarossy se stala v roce 1991 512 TR, která představovala výraznou modernizaci. Výkon motoru byl vyladěn na 319 kW (433 k). Poslední evolucí se stal model F 512 M, který už měl 324 kW (440 k) ze stále původního objemu a ruku v ruce s tím šly i jeho jízdní výkony. Z klidu na stovku zrychloval za 4,8 s místo původních 5,3 s a jel až 315 km/h. Přišel však o typické výklopné přední světlomety, jen unikátní žebra na bocích zůstala. Na druhou stranu dostal čtveřici zadních kulatých reflektorů.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Kolouš
14. 1. 2014 11:31
Re: Koule
jednoho brouka Pytlíka s HaŤaPkou
14. 1. 2014 09:50
Re: Koule
>:D prej tažný. Sice nevím koho myslíš, ale pobavilo mě to. Je to unikátní verze, takže tažný by tam být mohlo.
Přidávám link na reklamu:
[odkaz]
Avatar - Kolouš
13. 1. 2014 14:03
Koule
Hoďte na něj tažný... a vím o jednom pitomci kterej by to bral..