Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider za 3,2 milionu Kč? Ano, coby elektromobil s manuální převodovkou

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Tradiční úpravce Fiatů 124 Spider se tentokrát nespokojil jen s drobnými inovacemi a auto předělal doslova od podlahy. Teď má dva elektromotory a ne zrovna lidovou cenovku.

Přestavby klasických automobilů na veterány nejsou úplnou novinkou a dnes se jim věnuje nejen nespočet společností, ale někdy i samotné automobilky. Nás tentokrát zaujal Fiat 124 Spider, na němž se vyřádila americká společnost Roadster Salon sídlící v Barringtonu v Illinois. Ta si na úpravách těchto italských sporťáčků postavila živnost, její poslední dílo se ale vymyká všemu, co jsme od ní doposud mohli vidět.

Červený Fiat 124 Spider prošel přestavbou na elektromobil, to je ale teprve začátek. Ital s otevřeným nebem nad hlavou dostává dva elektromotory s výkonem 200 koňských sil a 271 newtonmetry točivého momentu. Zajímavostí je hybridní manuální převodovka, která umožňuje standardní přímé řazení. Když vás to ale přestane bavit, snadno můžete přepnout do městského či dálničního módu a převodovku používat jako každý jiný automat.

Elektrický pohon vyvinula speciálně pro Roadster Salon kalifornská firma Electric GT. Upravený fiat teď z klidu na stovku zrychlí za zhruba šest sekund, pokračovat může na maximální rychlost 209 km/h a výrobce dále uvádí dojezd přes 140 kilometrů na jedno nabití, byť kapacita baterií zůstává tajemstvím.

A cena? Unikátní exemplář přijde na 139.995 dolarů, tedy téměř 3,2 milionu korun. To rozhodně není málo, výrobce ale vyjma nekonvenčního pohonu omlouvá cenovku i zpracováním interiéru. Chlubí se luxusní kabinou, která vznikala převážně ruční prací a z prémiových materiálů. Firma ale zapracovala i na dalších aspektech. Upravila brzdy, vylepšila řízení a rovněž si vyhrála s rozložením hmotnosti, aby tento elektromobil nejen poutal pozornost, ale zároveň řidiče bavil.

Pokud vám taková suma za přestavěný bateriový vůz přijde příliš, má společnost ještě jedno řešení. Nese označení Junior, které má většina z nás spojeno s vylevněnou Fabií bez lakovaných nárazníků. Tohle ale žádná lidovka není, i méně schopná verze elektrického fiatu přijde na více než dva miliony korun. Má jen jeden elektromotor a o něco horší akceleraci na stovku i dojezd, což ale firma dále nespecifikuje.

Nejde přitom o jednorázovou záležitost, Roadster Salon plánuje jen letos zhotovit dvacet exemplářů, které si můžete už teď rezervovat, stačí složit vratnou zálohu ve výši 5000 dolarů (113 tisíc korun). Společnost slibuje, že datum produkce sdělí zákazníkovi do 90 dnů od rezervace. Věříme, že i přes vyšší cenovku se po úvodní sérii jen zapráší.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Emel
22. 1. 2020 17:13
Re: Elektroúchyláci
A tak zase... ber nebo nech být, ne? Já si docela umím představit korzovat s tím někde po Rimini, střecha dole, ticho...
22. 1. 2020 16:24
Elektroúchyláci
Takto zpriznit klasickou stočtyřiadvacítku je fakt hnus nejvyššího kalibru. :-( :no: :no:
P.S. Ten nádherný zvuk vytáčeného fiaťáckého dvouvačkového čtyřválce s "nakřáple" znějícím výfukem bodou ty elektrohovada pouštět do reproduktoru? :-( :no: :no: :no:
Avatar - kari.laz
22. 1. 2020 11:45
Taková krásná klasika
A kdyz to projede kolem, bude to, jak když jdete kolem tyčového mixéru. Takový vzhled s klasickym motorem by bylo to pravé ořechové.
Avatar - Emel
22. 1. 2020 11:16
Elektromobil s manuálen
No, to se nedivím, že se úpravce tentokrát neuspokojil 8-s