Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fin dostal za překročení rychlosti o 32 km/h pokutu skoro 2,9 milionu korun

Jan Zajíc
Diskuze (0)

K překračování povolené rychlosti ve světě přistupují různě. Přísný přístup panuje ve Finsku, jak dokládá nedávný příběh tamního podnikatele Anderse Wiklöfa.

Jeden z nejbohatších Finů dostal za překročení povolené rychlosti pokutu ve výší 121 tisíc eur, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu asi 2,86 milionu korun. Vyměřena mu byla poté, co byl přistižen, jak v úseku, kde se smí cestovat tempem maximálně 50 km/h, jel rychlostí 82 km/h.

Ve Finsku výše pokuty záleží na příjmu

Finanční postih je pak tak vysoký proto, že ve Finsku se pokuty za dopravní přestupky na silnicích vyměřují jako procento z příjmů hříšníků, nejde jen o závažnost konkrétního přečinu.

Video se připravuje ...

A protože Wiklöf je jako podnikatel a majitel skupiny Wiklöf Holding mimořádně úspěšný, musel za překročení rychlosti o 32 km/h zaplatit skoro 2,9 milionu korun. Navíc mu byl na 10 dní zadržen řidičský průkaz.

Wiklöf svého prohřešku údajně lituje a doufá, že peníze, které za něj musel odevzdat státu, budou použity na zdravotní péči. Deníku Nya Åland podnikatel také vysvětlil, jak k překročení rychlosti došlo.

Nebyla to první hříšníkova pokuta

Přistižen byl v místě, kde se limit snižuje ze 70 km/h na 50 km/h. "Začal jsem zpomalovat, ale evidentně ne dost rychle," uvedl.

Wiklöf má ale s vysokými pokutami za dopravní přestupky bohatší zkušenosti, za překročení rychlosti už platil v roce 2013 95 tisíc eur (podle současného kurzu asi 2,24 mil. Kč) a v roce 2018 63.680 eur (podle současného kurzu zhruba 1,5 mil. Kč).

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme