Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker ve Frankfurtu 2009

Michal Fokt
Diskuze (0)
V Americe se už o plug-in hybridním kupé Fisker Karma hovoří bezmála jako o samozřejmosti, v Evropě byl ale Frankfurt po letošní „ženevě“ teprve druhým místem, kde se tento vůz představil Starému kontinentu.

Fisker Karma

Výroba kupé prémiové kategorie Karma s plug-in technikou by se měla rozjet už koncem letošního roku u známé finské firmy Valmet a plánuje se produkce 12-16 000 aut, z čehož by měla celá polovina skončit v Evropě. Není tedy divu, že bylo i IAA pro společnost dánského designéra Henrika Fiskera dost důležité, co se propagace auta týče.

Známá je i cena auta – 78 780 euro bez daně a tohle luxusní kupé bude možné koupit i jednoho ze čtyřiceti evropských prodejců.

Fisker svůj sedan řadí do kategorie EREV (Extended Range Electric Vehicle). Dva elektromotory dávají celkový výkon 375 kW (510 k) a masivní točivý moment 1 300 Nm. Pohonné jednotky karmy jsou napájeny z lithiových baterií, které lze dobíjet z běžné elektrické sítě o napětí 110, 220 a 240 V. Dojezd čistě na elektrický pohon je sice jen 80 km, pak ale nastoupí ke slovu přeplňovaný dvoulitrový turbodiesel, jenž dobíjí akumulátory a celkový dojezd vozu se tak zvýší na zajímavých 482 km. Fisker při tomto režimu jízdy udává spotřebu 2 l/100 km. Automobil se může pochlubit akcelerací z klidu na 100 km/h za zajímavých 6 s, nejvyšší rychlost ale končí na 201 km/h.

V přípravě je také kabriolet Karma S, jenž by měl ze stejné továrny začít vyjíždět v roce 2011.


Michal Fokt
Diskuze (0)