Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Red Bull už prý pracují i na tajemném strategicky důležitém elektromobilu

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Specialisté z F1 týmu Red Bull prý pracují na aerodynamice tajemného elektrického modelu Ford.

Nedávné oznámení spolupráce společností Ford a Red Bull, díky které se modrý ovál opět vrací do světa Formule 1, bylo překvapením pro mnohé z nás. Možná ještě zajímavější je však zpráva, že obě společnosti pracují i na vývoji nového elektrického sportovního vozu.

Během oznámení spolupráce a představení nových závodních barev Red Bull Racing pro sezónu F1 2023 měl totiž šéf modrého oválu prozradit, že lidé z Red Bull Racing již byli pověřeni i vývojem aerodynamiky pro nový a důležitý model značky Ford.

Video se připravuje ...

Nedávno jsem byl na revizi našeho strategicky pravděpodobně nejdůležitějšího elektromobilu a obrátil jsem se na svůj tým, který ho tajně vyvíjí, s otázkou: ‚Hele, kdo na tom dělá aerodynamiku?‘“ uvedl Jim Farley, šéf modrého oválu, pro Motor Trend. Jeden z členů týmu mu pak měl odpovědět: „Ti jsou z Red Bullu. Formule 1,“ citují zámořští kolegové šéfa značky.

Farley bohužel nezmínil, o jaký strategicky důležitý čistě elektrický model by se mohlo jednat, zámořští kolegové však mají hned několik zajímavých tipů. Mohlo by jít o Mustang Mach-E Coupé, čistě elektrický Lincoln, elektrický Ford Bronco, F-150 Lightning ve verzi Raptor nebo čistě elektrický model Ranger. Možností je tedy celkem dost.

Video se připravuje ...

Připomeňme, že spolupráce společností Ford a Red Bull Racing bude trvat mezi lety 2026 až 2030. Do roku 2025 bude Red Bull používat motory Honda, poté přijdou nové pohonné jednotky, které si Red Bull vyvíjí samostatně prostřednictvím Red Bull Povertrains.

Předpokládá se, že se bude modrý ovál na vývoji pohonné jednotky podílet poskytnutím svých zkušeností a znalostí zejména v oblasti hybridní části a baterie, možná se ale zapojí i do vývoje spalovacího motoru. Nové pohonné jednotky pak využijí týmy Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

8. 2. 2023 19:48
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/