Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta Sedan pro rok 2013 představen v Brazílii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Ford na autosalonu v Sao Paulu představuje modernizovanou Fiestu Sedan. Ta vzhledově navazuje na hatchback představený na letošním pařížském autosalonu.

Letošní autosalon v Sao Paulu přináší řadu novinek určených především pro jihoamerický trh, ale i zde se odehrávají premiéry modelů, které si budou moci objednávat i zákazníci mimo Jižní Ameriku. Jedním z nich je modernizovaný Ford Fiesta Sedan, který zamíří i na severoamerický trh.

Důvodem pro představení Fiesty Sedan s novou tváří právě v Sao Paulu je skutečnost, že brazilský trh je pro Ford jedním z největších a nejdůležitějších. Navíc malé čtyřdveřové sedany patří i v Jižní Americe k populárním karosářským verzím.

Změny provedené v designu Fiesty Sedan přímo navazují na vzhled modernizovaných hatchbacků představených na autosalonu v Paříži. Podobně jako u nové generace modelů Fusion a Mondeo i zde je použita lichoběžníková maska spolu s ostře řezanými světlomety, jejíž styl připomíná současnou produkci značky Aston Martin.

Ford se v případě úprav designu karoserie neomezoval pouze na přední partie, ale lehkých kosmetických úprav se dočkala i záď, která nese přepracované koncové svítilny a upraveno bylo i víko zavazadlového prostoru.

Podobně jako hatchbacky i sedan se dočkal úprav interiéru v podobě přepracované středové konzole a umístění řadicí páky. Samozřejmostí jsou nové materiály čalounění a nové kombinace barev.

Nabídka motorizací pro Fiestu Sedan se bude v Brazílii i po modernizaci omezovat pouze na zážehový čtyřválec 1,6 Sigma 16V Flex schopný spalovat i bioetanol. Tento motor disponuje výkonem 81 kW (110 k)/6250 min-1 při spalování benzinu a 85 kW (115 k)/5500 min-1 při spalování bioetanolu. Točivý moment vrcholí hodnotou 155 Nm, resp. 159 Nm při 4250 min-1. S motorem spolupracuje pětistupňová manuální převodovka.

Ford v rámci modernizace provedl u Fiesty Sedan pro jihoamerický trh úpravy zavěšení kol a elektrický posilovač řízení se dočkal nového nastavení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
24. 10. 2012 18:02
No nevim nevim
Myslel jsem si, že nemůže být horší malý sedan než je Hnůjdej Elantra nebo Renault Thalia (o Fabii sedan ani nemluvím, o mrtvých jen dobře >:D). Ford nám ukázal, že i on s Fiestou sedan je horký kandidát na trůn >:-[]

Jak se mi to u Hatche celkem líbí, tak sedanu to vůbec nesluší :-(
24. 10. 2012 15:26
Re: Prečo nie
:yes: máš pravdu....a navíc je potřeba porovnávat ostatní pidi sedany...tohle je ještě krasavec..či krasavice..oproti konkurenci :))
24. 10. 2012 15:06
Jeden z mála případů
kdy se facelift celkem povedl. Že je takovejhle sedánek s vnitřním prostorem na úrovni embéčka pro naše podmínky (a to myslím celou Evropu od východních hranic Polska až po nejzápadnější útes smaragdového ostrova...) trochu nepraktický a prodávata se tady nebude neznamená, že by byl ošklivý a hlavně nebyl prodejný v dost velkých množstvích jak už v Indii tak třeba v té Latinské Americe, kde třeba hatch nebo combi nejsou dost "nóbl" bez ohledu na praktičnost a pohodlí. A když už jsme u té praktičnosti - jak Indové tak třeba latinoameričané jsou o dobrých 10 čísel v průměru menší než třeba běžní Evropané a o vyžranosti a la USA ani nemluvě.

Na rozdíl od Fiesty není ta přední tlama tak mimo měřítko a snesiltelný je i ten strmý sestup boční linie odzadu dopředu. Na rozdíl třeba od nového Cee´du, kde to je tragedie.
Avatar - PeterLuk
24. 10. 2012 14:51
Prečo nie
Mne sa naopak ten predok páči - odstraňuje hlavnú chybu (aspoň u mňa) súčasných Fordov, zvlášť Fiesty, nevýrazné predky. Za mňa :yes: :yes: , tento sedan by kľudne mohli predávať aj u nás (aj keď podľa tejto diskusie by som bol asi jediný zákazník). Vyzerá neobyčajne vyvážene. :yes:
Avatar - PeterLuk
24. 10. 2012 14:36
Re: vyzera ako male mondeo
Áno, vyzerá tak a u mňa to je pochvala. :yes:

Ináč keď už môže tvoj obľúbený Hyundai kopírovať zadok Focusu kombi a nalepovať ho na i30 kombi, dúfam že to podobne budú robiť aj u i40... I40 s predkom z Mondea, i20 s predkom z Fiesty, to by si sa potešil...
>:D