Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford má v navigaci užitečnou funkci, díky které se už nikdy neztratíte. Víte o ní?

Stanislav Kolman
Diskuze (6)

Prvně jsme si „chytré navigace“ Fordu všimli už dříve, až při testování Rangeru Raptor jsme ale naplno pochopili její smysl. Co přesně umí?

Už při mezinárodních jízdách v marockých pouštích jsme se přesvědčili, že Ford Ranger Raptor se mimo zpevněné komunikace rozhodně neztratí. Při dobrodružném prozkoumávání neznámého prostředí a terénu se ale snadno může stát, že se ztratíte, respektive nemůžete najít cestu zpět na asfaltovou cestu. Něco takového vás v Rangeru Raptor, ale vlastně ani v žádném jiném Fordu trápit nemusí.

Navigace multimediálního systému Sync je totiž vybavena užitečnou funkcí, která se vyznačuje takzvanými „drobky“. Na vaší cestě se díky GPS postupně objevují tečky vyobrazující cestu, po které jste jeli. Prvně jsem si toho všiml ve velkém Galaxy. Tady ale tečky na silnici příliš velký smysl nedávají a s rodinným MPV si troufnete maximálně na nějakou tu lepší polňačku, která v navigaci obvykle nechybí.

Význam pochopíte až s Raptorem, který je mimo asfalt jako doma. Cesty, po kterých se s ostrým pick-upem můžete vydat, nejsou často v mapových podkladech vyznačeny, díky těmto „drobkům“ se ale nikdy nestane, že byste už nenašli cestu zpět. Budete ji mít hezky vykreslenou přímo v mapě.

Není žádným tajemstvím, že tuto funkci mají už starší Fordy, s rostoucí popularitou Rangeru se ji ale sluší připomenout. Vždyť za prvních šest měsíců tohoto roku bylo v Evropě prodáno 26.700 kusů tohoto modelu, což z něj dělá nejžádanější pick-up na našem kontinentu.

S fungováním systému se můžete seznámit v přiloženém videu. A pokud vás zajímá, jak Ford Ranger Raptor funguje nejen v poušti, ale i na českých silničkách, prozradíme, že se už brzy můžete těšit na test.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (6)

Doporučujeme

20. 8. 2019 16:56
Re: Hmm,
ono je to tuším - funkce máp TOM TOM. napr. tuto vlastnost má i Hyundai i30 a I40 od modelového roku 2012 . Jenom tečky jsou větší a žluté.
No a ruku do ohně za to nedám, ale mám pocit že tu samou funkci má i moje RAV 4 "americká verze ze SIRIUSEM"
takže good job
20. 8. 2019 06:03
Re: Hmm,
Jj, stejně tak to mají běžně už mnoho let přenosné autonavigace nebo třeba mapy. cz
Nezbývá než pogratulovat Fordu a autorovi článku že objevili znovu Ameriku.
19. 8. 2019 23:41
Hmm,
Toyota to má cca od roku 2006. Třeba i v Avensisu, kdyby se někdo vydal do pouště :-)
Avatar - bananhana
19. 8. 2019 21:54
JJJ
Vyzkoušeno v terénu mimo silnice s Rangerem na Korsice. :-! :yes: