Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford se pochlubil světlomety, které promítají symboly na silnici

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Nová technologie by měla přispět k vyšší bezpečnosti na silnicích, zatím je však ve vývoji.

Pro řidiče by mělo být vždy nejdůležitější sledovat cestu před sebou, mnohdy však potřebují sledovat i navigaci či údaje o rychlosti, což zbytečně odvádí jejich pozornost. Situaci sice usnadňují průhledové (head-up) displeje, které se poprvé objevily již v roce 1988 s modelem Oldsmobile Cutlass Supreme, brzy by však mohla přijít nová technologická vychytávka.

Průhledové displeje prošly v minulosti evolucí, díky které nabízej více informací, barev i informací, brzy by je však mohla nahradit technologie světlometů promítajících informace přímo před automobil.  S touto technologií začala experimentovat automobilka Mercedes-Benz v rámci vývoje nové třídy S, brzy vy však mohla zamířit i do lidovějších značek a modelů.

Automobilka Ford se totiž pochlubila vývojem nových světlometů s vysokým rozlišením, které zvládnou podstatně víc, než jen nasvítit silnici. Podle modrého oválu by měly umět informovat o rychlostních limitech, navigačních povelech, blížících se zatáčkách, změnách počasí, atd.

Video se připravuje ...

Technologie by měla být schopna promítnout také šířku vozidla, díky čemuž řidič snáz pozná, zda se vejde na parkovací místo. Zobrazení jízdní stopy zase pomůže předjet cyklistu s bezpečným odstupem.

Systém by však mohl posloužit i ostatním účastníkům provozu. Automobilka zmiňuje například situace s nejasným či vybledlým dopravním značením, kdy světlomety dokážou na vozovku promítat přechod viditelný pro chodce i řidiče nebo již zmiňovaná rychlostní omezení.

To, co začalo jako hraní si s projektorovým světlem a prázdnou zdí, by mohlo posunout světelné technologie na zcela novou úroveň. Nyní je tu potenciál udělat mnohem víc než jen osvítit silnici před vozem. Řidič by mohl získávat důležité informace, aniž by musel spustit oči ze silnice,“ uvedl Lars Junker z Ford of Europe.

Automobilka zatím nezmiňuje, kdy by se mohla nová technologie objevit v produkčních modelech. Už ze samotného vývoje je však jasné, že v budoucnu nepůjde jen o specialitu prémiových značek.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

17. 8. 2022 09:50
Re: Bravo Forde
Spis dohani Mercedes a Audi, kteri to uz do aut davaji rok nebo dva :-!
16. 8. 2022 19:51
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom míste: http://www.fordauto.sk/
16. 8. 2022 17:16
Re: Bravo Forde
Jasne, netreba sledovať dianie pred autom, o to pozornejšie, že je noc, ale čítať blbiny na ceste.Akurát sa človek ešte rýchlejšie unaví zrak dostane ešte viac na bendžo ako bonus.
16. 8. 2022 14:32
Re: Bravo Forde
Otazka je ako to je citatelne z pozicie vodica, hlavne za dazda, snehu, hmly. Uz teraz stoja moderne kukadla majland. Podla mna je hud lepsim riesenim, toto je skor cimrmanovske kudy cesta nevede
16. 8. 2022 13:51
Re: Bravo Forde
Jasne, skvely napad! Este dako zariadit, aby bola tma 24 hodin denne...