Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Frankfurt živě: Škoda o druhém vydání studie Yeti

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Co říká Škoda Auto o studii Yeti? Tisková zpráva je v tuto chvíli zřejmě to jediné, co lze s určitostí z oficiálních zdrojů o nejnovější škodovce získat a proto ji zveřejňujeme v plném znění.

Co říká Škoda Auto o studii Yeti? Tisková zpráva je v tuto chvíli zřejmě to jediné, co lze s určitostí z oficiálních zdrojů o nejnovější škodovce získat a proto ji zveřejňujeme v plném znění.

Tisková zpráva vydaná Škodou Auto při příležitosti světové premiéry studie Yeti:

"Studie Škoda Yeti se poprvé představila veřejnosti na ženevském autosalonu na jaře tohoto roku, kde vyvolala pozitivní ohlas. Design přátelského a kompaktního SUV, který se vědomě zřekl agresivních prvků, si svým zjevem získal zájem odborné i laické veřejnosti. Nyní na autosalonu IAA ve Frankfurtu prezentuje Škoda otevřenou pick-up verzi vozu Yeti. Bezesporu největší zajímavostí studie je variabilní střešní systém, který svými různými kombinačními možnostmi dělá z Yetiho opravdového mistra proměn. Už původní uzavřená varianta byla na ženevském autosalonu svou uvolněnou a jednoduchou přirozeností kontrastem mezi vystavovanými vozy. Také další, tentokráte otevřená verze vozu Yeti dokazuje, že auta, která oslovují emoce, nemusí být vždy jen nízká a rychlá. V této verzi je Yeti připraven na safari v džungli velkoměsta.

Střešní systém

Variabilní střešní systém byl vyvinut společně s designovým oddělením firmy Karmann a vyroben v její prototypové dílně. Kombinace hardtopu a softtopu (plátěné střechy) umožňuje různé varianty „otevřené“ jízdy. Pokud se hardtop vpředu odejme, vidí nad sebou řidič a spolujezdec modré nebe. Pokud se odejme jenom softtop vzadu, propůjčuje to Yetimu klasický vzhled pick-upu a jeho vysoké užitné kvality. Posádka vpředu sedí ve stínu a může se těšit z proudění čerstvého vzduchu z otevřené zadní části Yetiho. V případě, že se odejmou oba díly střechy a zadní boční skla se zasunou do připravených úložných prostorů za polstrováním bočních stěn, je vůz připraven na maximální požitek z jízdy v otevřeném voze. Přední dveře mají navíc bezrámové vedení okenních skel jako u klasického kabrioletu.

Hardtop

Hardtop tvoří celou bílou přední polovinu střechy. Je ukotven v horním rámu předního skla a v ochranném oblouku z B sloupku. Po uvolnění se dají vnější konce složit na střední díl a celý střešní systém lze bez problémů uložit do speciální přihrádky na dně zavazadlového prostoru.

Softtop

Plátěnou střechu lze buď pouze svinout dolů, nebo kompletně vyjmout. V příčném směru drží tvar díky napínacím prvkům, které jsou ukotveny v odpovídajících vybráních v bočních obloucích. Zajištěním nebo odjištěním těchto napínacích prvků se softtop fixuje nebo odjišťuje. Pokud se střecha zcela vyjme, dá se uložit podélně ke směru jízdy mezi zadní sedadla.

Interiér

Interiér je navržen s ohledem na maximální funkčnost a předpokládané využití vozu. Všechny ovládací prvky jsou proto snadno dostupné a řešeny tak, aby byly jednoduché na obsluhu a zároveň odolné proti poškození. Použití nových generací materiálů a syntetických látek zase ukazuje, jak může být moderní a mladá estetika sportovního oblečení a produktového designu nasazena i v automobilové oblasti.

Záď studie Yeti byla přepracována na otevřenou verzi: sklopením obou zadních sedadel do podlahy lze vytvořit zcela rovnou ložnou plochu ve stylu vozů pick-up, která je navíc opatřena podélnými gumovými žebry. Vnitřní boční stěny jsou výklopné a vzniklé schránky slouží k bezpečnému uložení zadních bočních skel. Zadní stěna se vyklápí klasicky směrem dolů. Při jejím sklopení se přes mezeru, která zde jinak normálně vznikne, vysune další díl podlahy. Jednoduše se tak vytvoří zcela rovná prodloužená a snadno přístupná ložná plocha s délkou téměř dva metry. Ovládací spínač zadní stěny je šikovně integrován v písmenu „O“ v nápisu Škoda na zádi vozu.

Na středové konzole dominují dva hlavní prvky: inovativní řadicí páka a hudební soustava. Řadicí páka má speciální manžetu, která je díky použití extrémně elastického textilního materiálu neustále dokonale vypnutá, bez ohledu na to, v jaké poloze se páka nachází. Vyjímatelná hudební soustava mezi předními sedadly má horní ovládací plochu. Součástí této audiosoustavy jsou i integrované reproduktory, které se dají rovněž vyjmout."

První fotografie z výstaviště jsme zveřejnili po světové premiéře dnes v 10:30 h.


Jako vždy připravujeme i letos rozsáhlou přílohu z frankfurtského autosalonu čítající přes 1500 fotografií, zajímavá videa, čtivý popis novinek a plakáty. Na výstavišti pro vás vyfotografujeme nejen krásná auta, ale také krásné modelky a možná se dočkáte i nějakého překvapení. Nezapomeňte proto sledovat Auto.cz.

Ondřej Láník
Diskuze (2)