Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM začne odškodňovat oběti nehod kvůli závadě zapalování

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
General Motors vytvoří program pro vyplácení odškodného rodinám obětí, které přišly o život v souvislosti se závadou zapalování v některých autech GM.

Skandál s opožděným svoláváním naplno propukl v únoru. Kvůli závadě na spínači zapalování automobilka v minulých měsících svolala do servisů zatím 2,6 milionu menších vozů. Zatímco firma problémy spojuje s nejméně 13 oběťmi na životech (podle posledního vyjádření šéfky GM Mary Barraové jich je dokonce patnáct), právníci, kteří firmu zažalovali, bilanci stanovili na skoro 60 mrtvých.

Program kompenzací se má podle agentury AP týkat i těch, kdo utrpěli vážná zranění během nehod spojovaných s touto závadou, řekla Barraová. Lidé, kteří kvůli skandálu dostali výpověď, pocházeli z různých oddělení GM, byli mezi nimi i technici či právníci. Pět dalších zaměstnanců automobilka potrestala, uvedla Barraová, která zároveň zveřejnila výsledky interního vyšetřování opožděné svolávací akce. To prý ukázalo, že automobilka technické závady spojené se ztrátami na životech nezatajovala. GM ale přiznala zodpovědnost za skandál.

Automobilka General Motors minulý měsíc zaplatila maximální možnou pokutu 35 milionů dolarů (zhruba 701 milionů Kč), kterou v souvislosti se skandálem dostala od americké federální vlády.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)