Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM zvýšila objem nabídky akcií, může získat téměř 23 miliard USD

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Primární nabídka GM by se mohla stát největší emisí akcií v historii Spojených států.

Automobilka General Motors kvůli silné poptávce zvýšila počet kmenových akcií, které chce prodat investorům v rámci primární nabídky (IPO), o více než 30 procent na 478 milionů kusů. Původně jich chtěla prodat 365 milionů. Primární nabídka GM by tak podle agentury Reuters mohla celkově vynést až 22,7 miliardy dolarů (414 miliard Kč) a stát se největší emisí akcií v historii Spojených států.

GM již v úterý zvýšila cenové rozpětí nabídky kmenových akcií na 32 až 33 dolarů za akcii. Očekává se, že jejich přesnou emisní cenu stanoví po skončení dnešního obchodování na newyorské burze. Na trhu by se mělo s akciemi GM začít obchodovat ve čtvrtek. Automobilka v úterý zvýšila rovněž počet preferenčních akcií určených k prodeji na 80 milionů kusů z dříve předpokládaných 60 milionů kusů.

Pokud upisovatelé akcií využijí opční doložku, mohl by prodej kmenových akcií vynést zhruba 18 miliard dolarů a prodej preferenčních akcií zhruba 4,6 miliardy dolarů. Podíl americké vlády v GM by se v rámci IPO mohl snížit až na 33 procent ze současných 61 procent, napsala agentura Reuters.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která za to získala nad podnikem většinovou kontrolu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)